Dit doet de kleur blauw in je interieur

Met kleur kan je een persoonlijke sfeer creëren waarin je je helemaal thuis voelt. Elke kleur heeft echter z’n eigen (subtiele) invloed op je stemming. Het is dus belangrijk om de juiste kleuren te kiezen zodat je je goed voelt in een ruimte en in je woning in het algemeen. Blauw is daarbij een veelzijdige kleur omdat het in heel uiteenlopende tinten bestaat, waardoor je een ruime keuze hebt voor jouw interieur en de gewenste sfeer – van een klassieke of industriële look tot een landelijke of vintage sfeer. Lees hieronder hoe je blauw op een doelgerichte manier in je interieur kan integreren.

Rust met blauw

Blauw staat over het algemeen voor rust, ontspanning en vertrouwen en creëert daardoor een gevoel van ruimte en vrijheid. Dit komt doordat de kleur wordt geassocieerd met een blauwe lucht, een uitgestrekte zee of een frisse lentedag. Een rustigere tint blauw, zoals pastelblauw, is dus heel geschikt voor de woonkamer, slaapkamer of kinderkamer. Combineer misschien zelfs verschillende tinten blauw met elkaar, zoals donkerblauwe gordijnen op hemelsblauwe muren. Verschillende tinten van een kleur in één ruimte zorgen namelijk voor meer balans dan één enkele tint. Extra tip voor de kinderkamer: Combineer lichtblauw met wit en hout voor een tijdloze look die nog jaren met je kind kan meegroeien.

Knallen met blauw

Stap uit je comfortzone en ga voor felblauw of een blauwe print. Het is wel belangrijk om het knaleffect te compenseren. Combineer bijvoorbeeld groenblauw met poederroze. Okergeel past ook heel goed bij dit kleurenduo. Of combineer een drukke blauwe print met rustige kleuren voor een speelse touch in je interieur.

knalblauwe Horizontale Jaloezieën - Duette® Shades met dessin Elan Brooks

Klassiek met blauw

Ga voor een chique en klassieke look met donkerblauw. Combineer met gouden details om de elegante en luxueuze sfeer die deze tint met zich meebrengt te versterken. Bovendien is het een kleur voor alle seizoenen: donkerblauw is lekker sfeervol tijdens de koudere en donkere maanden, maar in combinatie met lichte decoratiestukken creëert het ook een koele sfeer in de warmere maanden.

blauwe Horizontale Jaloezieën in je home office blauwe Horizontale Jaloezieën in je home office

Productief met blauw

Blauw staat er ook om bekend de meest productieve kleur te zijn. Dus nood aan focus en concentratie in je home office? Geef een muur een likje blauwe verf of voeg enkele blauwe accenten toe met raamdecoratie en deco-elementen. Je baas mag ons later bedanken 😉

Wist je dat...

de Levis Kleur van het Jaar 2022 – Bright Skies™ – een blauwtint is?

Enthousiast om blauw toe te voegen aan je interieur via raamdecoratie? Laat je verder inspireren!