Lichtregeling

lichtregelende raamdecoratie

Bepaal zelf de lichtinval in huis

Het is belangrijk dat we ons thuis goed voelen om tot rust te kunnen komen in onze soms drukke levens. De invloed van licht op onze emotionele gemoedstoestand is daarbij niet te onderschatten.

De afgelopen 60 jaar hebben we er bij Luxaflex® onze passie van gemaakt om licht in al zijn facetten te begrijpen. Met onze zonwering willen we je de mogelijkheid geven om het licht naar jouw hand te zetten, of je nu een bewolkte dag vrolijker wil doen lijken, of een warme kamer koeler en comfortabeler wil doen voelen. Ontdek onze tips en raamdecoratie om in elke kamer van aangenaam licht te genieten.

zwarte horizontale jaloezieën zwarte horizontale jaloezieën

Hoe beïnvloedt licht ons leven?

Onze stemming wordt sterk beïnvloed door onze omgeving, waarbij licht een grote rol speelt. Het wekt een breed scala aan sensaties op en is één van de meest efficiënte manieren om je zintuigen te beïnvloeden. Licht kan ons opwekken of kalmeren, om ons energie te geven of ontspannen te doen voelen.

Afhankelijk van de ruimte in kwestie willen we een bepaalde sfeer creëren: om geconcentreerd te werken, om los te spelen met de kinderen of om tijd voor onszelf te nemen en volledig te ontspannen. Controle over het licht en de temperatuur in een kamer is daarbij een must. Zo maken de juiste raambekleding in combinatie met genuanceerd kunstlicht en isolatie van elk huis een thuis.

Hoe is je woning georiënteerd?

Elke kamer in je woning heeft zijn eigen lichtkwaliteit, afhankelijk van de grootte van de ramen, of de kamer zich beneden of boven bevindt, maar vooral van de oriëntatie van die kamer.

Kamers georiënteerd op het noorden krijgen minder licht binnen, op een meer verspreide manier, waardoor een rustige, ingetogen sfeer ontstaat. Mag het iets meer zijn? Met de juiste aanpassingen in je interieur kan je het licht weerkaatsen en zo vergroten.

Een slaapkamer gericht op het oosten is perfect voor wie de dag graag begint met de Zonnegroet-yogapose, of gewoon graag vroeg uit de veren is. Langslapers daarentegen kunnen hier wat last hebben van de zonsopgang.

Kamers op het zuiden krijgen het meeste natuurlijke daglicht. Als je last hebt van felle schittering, kan je het licht met de juiste interieurkeuzes filteren en verzachten.

West-georiënteerde kamers komen ‘s avonds tot leven. Als het licht te fel is, kan je het verzachten met zachte kleurschakeringen aan het raam, zoals grijs, of je kan het effect juist vergroten met lichtversterkende kleuren.

lichtregelende raambekleding: Silhouette® Shades - LightLine® Rolgordijnen

De ideale lichtinval het hele jaar door

Bij de inrichting van je woning zijn de seizoenen en het weer belangrijke punten om mee rekening te houden. Ze kunnen zorgen voor veranderende behoeften gedurende het jaar en helpen bij het bepalen van het kleuren- en tintenpalet voor een kamer. Enkele voorbeelden:

 • De lage winterzon kan voor felle schittering zorgen, die je niet hebt tijdens de zomermaanden wanneer de zon hoger aan de hemel staat.
 • In de herfst en winter kunnen buren of voorbijgangers door de kale boomtoppen of struiken bij je binnen kijken.
 • Bomen in bloei kunnen fel zonlicht filteren in een kamer op het zuiden.
 • Een witte tuinmuur kan zonlicht weerkaatsen in een keuken op het noorden, waar anders weinig licht binnenvalt.

Laat je inspireren

Hoe stem je je interieur af op de lichtinval?

Natuurlijk daglicht kan je een warm gevoel geven – zowel vanbinnen als vanbuiten –, maar kan ook onaangenaam fel en verblindend zijn. Een kamer die afhankelijk is van kunstlicht daarentegen kan snel koud aanvoelen. Door te leren hoe je fel licht kan verzachten, hoe je optimaal gebruik kan maken van weinig licht en hoe je de balans tussen beide kan vinden, haal je het maximale uit je interieur. Enkele slimme en simpele trucjes kunnen al genoeg zijn:

 • Hoe haal je meer uit een effen witte kamer? Met raamdecoratie in de juiste kleur! Het licht dat door je raam schijnt, neemt namelijk de eigenschappen van de kleur van je raambekleding over. Zo krijgt het zonlicht dankzij een okergeel gordijn een zachte warme tint wanneer het de kamer binnenkomt, of het nu zomer of winter is. Met een ijsblauw gordijn daarentegen voelt de kamer frisser, scherper en kouder aan.
 • Heb je een donkere keuken? Kies dan voor harde, gladde oppervlakken zoals glanzende keukenkastjes of een glanzend aanrecht, die het licht in de kamer weerkaatsen.
 • Hang aan het einde van een lange gang een paar vintage spiegels op een rijtje aan de muur om het licht te reflecteren. Zo creëer je de illusie dat je bijvoorbeeld niet één, maar twee hanglampen hebt, en vergroot je de ruimte.
 • Fel licht kan lange schaduwen creëren, waardoor sombere en donkere hoeken in een ruimte kunnen ontstaan. Raambekleding met voile of transparante stoffen helpt het licht te filteren en gelijkmatiger door de kamer te verspreiden, waardoor de hele ruimte aantrekkelijker aanvoelt. Meer fan van harde materialen, zoals aluminium? Je kan hetzelfde effect bereiken met geperforeerde verticale jaloezieën.
lichtregelende zwarte jaloezieën lichtregelende zwarte jaloezieën

Welke raamdecoratie filtert licht het best?

Onze unieke collectie op maat gemaakte raambekleding is vervaardigd met precieze aandacht voor detail en geeft elke interieurlook een boost. Kies uit een waaier van klassieke tot moderne raamdecoratie in verschillende kleuren en stoffen. Voor elk raam en elk interieur hebben we een passende oplossing om het licht in huis optimaal te regelen.

 • Luxaflex LightLine® Rolgordijnen zorgen voor een zachte filtering van het daglicht, die doorheen de dag verschillende aantrekkelijke lichteffecten creëert, altijd gezellig en warm. Bovendien zijn ze vochtbestendig, dus ideaal voor keukens of badkamers.
 • Voor liefhebbers van natuurlijk licht bieden Silhouette® Shades een stijlvolle manier om elke straaltje zonlicht te versterken. De unieke stoffen lamellen filteren het felste zonlicht en verspreiden het door de hele kamer, of versterken het zwakke (avond)licht om er zo lang mogelijk van te profiteren. In beide gevallen profiteer je optimaal van het daglicht.
 • Onze Twist® Rolgordijnen hebben een speels ontwerp waarbij ondoorzichtige en transparante stroken stof elkaar afwisselen. Hierdoor kan je licht en privacy flexibel regelen, geheel naar eigen wens.
 • Dankzij hun unieke honingraatstructuur filteren onze Duette® Shades het licht en maken ze je woning energiezuiniger. Ze houden de hitte in de zomer buiten en de warmte in de winter binnen, voor een aangename binnentemperatuur het hele jaar door.

Benieuwd naar al onze producten? Bekijk hieronder ons volledige aanbod raamdecoratie om het licht in huis te regelen.

Slimme bediening van je raamdecoratie

Stel je voor dat je raambekleding automatisch omhoog gaat wanneer je moet opstaan, zodat je rustig gewekt wordt door natuurlijk daglicht. En 's avonds voor bedtijd gaat ze ook automatisch weer dicht om je subtiel klaar te maken om te gaan slapen.

Dankzij ons gemotoriseerde bedieningssysteem PowerView® Automation kan je al je Luxaflex®-raamdecoratie op afstand bedienen met je smartphone of tablet via de app, met een afstandsbediening of met je stem via je smart home systeem (Google Assistant, Apple Homekit, Amazon Alexa...). In de app kan je ook instellen dat je raambekleding automatisch in de door jou gewenste positie gaat staan, op het door jou gewenste tijdstip, zelfs wanneer je niet thuis bent. Want wat je dagritme ook is, wij bewegen met je mee.

None

Vraag een gratis brochure aan

Ontdek de mogelijkheden en laat je inspireren door onze raamdecoratie.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Bedankt voor je aanvraag!

Je ontvangt de brochure binnenkort in je mailbox.

deskundige verkopers staan klaar om te helpen deskundige verkopers staan klaar om te helpen

Op zoek naar advies van een expert?

Ben je een kamer of woning aan het (her)inrichten, maar weet je niet goed weet welke raambekleding de beste optie is?

Onze ervaren verkopers helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw wensen en behoeften. Vraag vrijblijvend advies en laat je inspireren door prachtige looks voor je woning met praktische functies voor lichtregeling, kamerverduistering en privacy.