De huidige tijd weerspiegeld in interieurtrends

Op social media, in tijdschriften, op tv…: de woontrends vliegen je om de oren! Dus we zetten de huidige interieurtrends – van de eerste helft van de jaren 2020 – hier even voor je op een rijtje. Wat viel ons op? De huidige maatschappelijke en natuurlijke ontwikkelingen en omstandigheden hebben er hun stempel op gedrukt.

warm interieur met vintage ruitpatroon warm interieur met vintage ruitpatroon

Calibrate: traditie en innovatie

De huidige tijdgeest is calibrate, waarmee wordt bedoeld dat onze behoeften voortdurend veranderen. We leven namelijk in onvoorspelbare tijden, en de steeds veranderende levensomstandigheden creëren onzekerheid en onregelmatigheid in ons. Deze onvoorspelbaarheid dwingt ons tot het vinden van nieuwe ideeën – denk aan de versnelde digitalisering, hybride werk, de dunner wordende grens tussen privé en zakelijk… We moeten ons voortdurend aanpassen en proberen een nieuwe, eigen manier te vinden om met deze veranderingen om te gaan.

Wie zich vastklampt aan het vertrouwde, zoekt daarom geborgenheid in tradities via vertrouwde en klassieke producten en rituelen. Binnen deze trend zijn interieurs warm, rijk aan kleur en bieden ze een feest van herkenning. Aan de andere kant wordt er ook innovatief omgegaan met deze vertrouwde aspecten. Oudere elementen worden in een nieuw jasje gestoken, maar zonder hun herkenbaarheid te verliezen. Bekende ruitpatronen krijgen bijvoorbeeld door kleine veranderingen een nieuwe look. Vintage en nieuw leveren samen een verrassend beeld op. Oudere interieurelementen worden nieuw leven ingeblazen en gekoesterd.

Natuurlijke materialen, lichte kleuren

De onzekerheden en onregelmatigheden aan de basis van de tijdgeest calibrate zijn deels van politieke, culturele en sociale aard, maar ook de natuur gedraagt zich onvoorspelbaar. Denk aan de coronapandemie, het toenemend aantal natuurrampen en de veel te snelle opwarming van de aarde. Dit veroorzaakt verwarring, angst en stress, maar ook een besef van de ernst van de zaak en daardoor een grotere hang naar natuurlijke materialen en verantwoorde producten.

Zo is meteen de blijvende populariteit van de Scandinavische interieurstijl verklaard, die zich vooral kenmerkt door het gebruik van hout en veel (natuurlijk) licht. Houten vloeren, houten plafonds, houten meubels…: De vele mogelijkheden met hout maken het bruikbaar in verschillende soorten ruimtes. Zo kan je gaan voor houten kastjes in je keuken of houten jaloezieën voor je slaapkamerdakraam. De voorkeur voor lichte kleuren en veel natuurlijk licht komt voort uit de heel donkere herfst en winter in Scandinavië. Grote ramen met lichtdoorlatende raambekleding zijn dan ook kenmerkend voor een Scandinavisch interieur. Dit kan met eenvoudige Luxaflex® Rolgordijnen, maar ook met onze Plissé Shades voor een meer gestructureerde look of onze Twist® Rolgordijnen voor speelse lichteffecten. De combinatie van natuurlijke materialen, lichte kleuren en moderne vormen resulteert in een rustig en stijlvol interieur in deze soms hectische tijden.

Scandinavische interieurstijl: Plissé Shades - Twist® Rolgordijnen

Van digitalisering naar automatisering

Vanuit de hang naar nostalgie die de huidige tijd kenmerkt, is ook de populariteit van de jaren 90’ stijl teruggekeerd. In de nineties raakte de digitalisering in een stroomversnelling: de introductie van het World Wide Web, de eerste computers met een webbrowser, de popularisering van mobiele telefoons… Vanuit een zoektocht naar vertrouwde stijlen, eren we nu dit toonaangevende decennium in onze interieurs met de terugkeer van marmer, messing en chroom. Vrolijke kleuren en grafische vormen vinden hier ook hun plaats: grafische prints, uitgesproken kunst, stijlvolle aanwezige accessoires… Een instant herbeleving van je jongere jaren!

De versnelde digitalisering heeft uiteindelijk geleid tot automatisering. We zijn er zo aan gewend dat we niet meer beseffen dat het de laatste twee, drie jaar op alle gebieden van ons leven een hoge vlucht heeft genomen, ook in huis. Ook Luxaflex® heeft de (snelle 😉) boot niet gemist. Al onze producten zijn verkrijgbaar met het gemotoriseerde en zelfs geautomatiseerde bedieningssysteem PowerView® Automation. Dus of het nu wonen of werken is, je bent thuis met het grootste gemak. Een lichtpuntje in deze woelige tijden waarin je voortdurend moet herkalibreren.

nineties interieur: kunstzinnige accessoires - marmer