6 tips voor een duurzaam interieur

  • Luxaflex® blog
  • Tips

Steeds meer mensen maken bewust milieuvriendelijke keuzes: afval sorteren, recycleren, energiezuinig leven... Ook in je interieur zijn sommige keuzes duurzamer dan andere. Maar wat is een duurzaam interieur? De drie sleutelwoorden zijn levensduur, slijtvastheid en duurzame productie. Met onze zes tips maak je deze concreet in jouw woning.

1. Doe geen onnodige aankopen

Is het echt nodig om je meubels te vervangen? Misschien kan je afgesleten houten tafel worden geschuurd en/of geverfd en je gerafelde zetel opnieuw worden bekleed of van een nieuwe overtrek worden voorzien. Ga dus eerst na of een meubelstuk met een eenvoudige oplossing weer als nieuw kan worden gemaakt.

Is dit echt niet mogelijk? Vraag je dan eerst af of je het meubelstuk wel nodig hebt. Wees eerlijk: zal die stoel in de hoek van je slaapkamer ooit gebruikt worden (en nee, je gebruikte kleren erop stapelen telt niet)? Niet alleen is deze manier van denken duurzaam, maar een minimalistisch interieur kan je woning een mooie open uitstraling geven. En schoonmaken gaat op deze manier ook sneller en gemakkelijker 😉

bamboe houten jaloezieën van Luxaflex® bamboe houten jaloezieën van Luxaflex®

2. Duurzame materiaalkeuze

Probeer weg te blijven van meubels van spaanplaat. Ze hebben niet alleen een korte levensduur, maar de lijm erin bevat ook schadelijke stoffen voor de gezondheid. Plastiek meubelen kan je ook beter vermijden, want die kunnen schadelijke weekmakers bevatten. Een veilige en duurzame keuze is daarentegen massief hout − natuurlijk en gemakkelijk te repareren. Bescherm je houten meubels met vernis om ze extra lang mee te laten gaan. Let er daarbij op dat ze een FSC-label hebben. Dit betekent dat het hout uit een duurzaam beheerd bos is gewonnen, met oog voor de natuur. Andere duurzame materialen voor je interieur zijn bamboe, rotan, riet, katoen, jute, wol, vilt, hennep of gerecycleerd glas. Luxaflex® Houten Jaloezieën zijn bijvoorbeeld altijd een duurzame keuze, gemaakt van FSC-gecertificeerd hardhout of bamboe.

vochtbestendige LightLine® Rolgordijnen voor de badkamer vochtbestendige LightLine® Rolgordijnen voor de badkamer

3. Kwaliteit boven kwantiteit

Meubels gemaakt van duurzaam materiaal gaan lang mee. Zo hoef je niet al na drie jaar al je meubilair te vervangen. Een deel van de kwaliteit zit ook in de service die je krijgt. Het is belangrijk om bij de keuze van de grotere onderdelen van je interieur weloverwogen te werk te gaan, zodat je een product kiest dat bij jou, je woning en je behoeften past en waar je lang (praktisch) plezier van hebt. Zo verkopen wij onze op maat gemaakte raamdecoratie alleen via experts in het vak. Zij zouden bijvoorbeeld vochtbestendige LightLine® Rolgordijnen aanraden voor je badkamer in plaats van jaloezieën van lage kwaliteit die snel zouden roesten en vervangen moeten worden.

"We hadden een afspraak in de showroom van [een Luxaflex ® dealer] om voorbeelden van soorten raamdecoratie en stofopties te bekijken. Uitstekende productkennis en -advies hielpen ons om weloverwogen keuzes te maken."

4. Laat je niet verleiden door rages

Die verdwijnen namelijk snel weer of verliezen je interesse wanneer het idee van nieuwigheid weg is. Zo ga je al snel elk jaar (onnodig) nieuwe spullen kopen. Ben je toch onweerstaanbaar gevoelig voor rages? Houd dan je grotere meubels neutraal en volg de rage via kleinere interieurelementen. Ga bijvoorbeeld voor een neutrale bank die je via wisselende kussens kan aanpassen aan veranderende trendkleuren. Als de rage weer voorbij is, kan je de spullen verkopen in plaats van weggooien. Je kan ook het basiselement steeds hetzelfde houden, maar alleen de buitenkant aanpassen aan de nieuwste rage door bijvoorbeeld geen nieuwe kussens te kopen, maar nieuwe kussenslopen, of door je oude vaas te beschilderen met een trendpatroon.

5. Go local

Hoe lokaler een product, hoe duurzamer. Transport is namelijk één van de grootste vervuilers op aarde en als je lokaal koopt, is er uiteraard minder vervuilend vervoer nodig om de producten tot bij jou te krijgen. Ook zijn de gebruikte grondstoffen voor lokaal geproduceerde artikelen vaak lokaal of op zijn minst duurzaam verkregen. Bovendien zijn kleinere lokale handelaars vaak heel transparant en eerlijk over hun methodes en materialen. Dus als je helemaal zeker wil zijn dat je een duurzame keuze maakt, kan je hen vriendelijk om meer informatie vragen.

6. Maak recycleren stijlvol

Recycleren is eigenlijk heel eenvoudig, maar soms kost het toch iets te veel moeite om voortdurend heen en weer te lopen naar de garage waar je verschillende afvalbakken staan. De simpele oplossing: plaats je sorteerbakken in je leefruimte. Dit hoeft zeker niet lelijk te zijn. Ruil je klassieke metalen vuilnisbak of blauwe rolcontainer in voor een meervoudige vuilnisbak die naadloos in je interieur past, zoals een stijlvolle driedelige pedaalemmer met matte afwerking. Of ga zelf aan de slag door bijvoorbeeld houten kratten om te toveren in een karaktervolle afvalbak, eventueel met behulp van een likje verf.