10 tips om energie te besparen in huis

  • Tips

Nu de gas- en elektriciteitsprijzen de pan uit rijzen, is het geen wonder dat je op zoek bent naar manieren om de energie-efficiëntie in huis te verbeteren. Daarom hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet waarmee je op de lange termijn kan besparen op je energierekening, van kleine gewoonteveranderingen tot iets ingrijpendere veranderingen.

1. Lichten uit

Een snelle en eenvoudige oplossing is om bewuster om te gaan met de verlichting in je woning. Vergeet niet ze altijd uit te doen in kamers die niet bezet zijn. Probeer ook af te stappen van de gewoonte om de lichten automatisch aan te doen wanneer je een kamer binnenkomt. Vraag je in plaats daarvan af of het echt nodig is of dat er misschien genoeg natuurlijk licht is voor je geplande activiteit. Als je moeite hebt om eraan te denken het licht uit en/of niet automatisch aan te doen, hang dan een post-it op je lichtschakelaar(s) als geheugensteuntje totdat je je energieslurpende gewoonte(s) hebt afgeleerd.

Ook in kantoren brandt het licht vaak in alle ruimtes, zelfs wanneer er niemand is. De energierekening is in dit geval misschien niet voor jou, maar door onnodige lichten uit te doen, help je het milieu wel een handje.

energie besparen met LED-lampen energie besparen met LED-lampen

2. Stap over op LED

Een gewone gloeilamp is misschien goedkoper aan de kassa, maar op lange termijn verdien je de investering van LED-lampen terug op je energiefactuur. Deze hebben een veel lager wattage waardoor ze gemiddeld 12 keer minder stroom verbruiken dan een gloeilamp. Ook liggen de branduren 8 keer hoger dan bij een spaarlamp en zelfs 50 keer hoger dan bij een gewone gloeilamp. Dit alles zorgt ervoor dat de totale verlichtingskosten over de levensduur van één LED-lamp gemiddeld 500 euro lager liggen dan het alternatief met gloeilampen over dezelfde periode.

3. Vernieuw je huishoudelijke apparaten

Wist je dat oude huishoudelijke apparaten in huis één van de grootste bronnen van elektriciteitsverbruik kunnen zijn? Denk aan je grotere apparaten, zoals je wasmachine, droogkast en vaatwasser, maar ook aan je kleinere apparaten, zoals je koffiemachine of microgolfoven. Door te kiezen voor nieuwere modellen met een goeie EPC-score, kan je je energieverbruik met de helft verminderen.

4. Een graadje (of meer) lager

Het verlagen van je thermostaat met slechts één graad kan een enorm verschil maken voor je energierekening. Zet hem telkens 0,5 tot 1 graad lager en geef jezelf de tijd om aan de nieuwe temperatuur te wennen voordat je hem weer lager zet. Overweeg ook om een programmeerbare thermostaat aan te schaffen − en de programmeerfunctie effectief te gebruiken – zodat je geen energie verspilt wanneer je niet thuis bent, maar toch in een aangename temperatuur thuiskomt. Dus haal die dikke truien maar boven, want centrale verwarming is niet de enige manier om je warm te houden 😉

5. De juiste raamdecoratie

Meer dan 50% van de warmte van een huis gaat verloren via ramen en deuren. De juiste raambekleding kan echter warmte in huis houden en koude uit huis weren, waardoor je tot wel 12% kan besparen op je energierekening. Onze eigen beste oplossing als het op energiebesparing aankomt, zijn Duette® Shades. Het unieke honingraatontwerp houdt je woning warmer in de winter, koeler in de zomer en het hele jaar door beter geïsoleerd. Onze Duette® stoffen hebben dan ook een A++ energielabel.

De interieurtrend layering kan je ook helpen geld te besparen: combineer gordijnen met andere raambekleding om een isolerend laagjeseffect voor je raam te creëren.

Luxaflex® Duette® Shades: isolerende raamdecoratie - layering met gordijnen

6. Trek de stekker uit

Laat apparaten niet op stand-by staan wanneer je ze niet gebruikt. Er brandt altijd wel een lampje of er lopen processen op de achtergrond. Bepaal zelf hoe ver je hierin wil gaan: de stekker uit het stopcontact halen telkens wanneer je naar bed of het werk gaat, gaat een stuk sneller voor je radio dan voor je microgolfoven, waarvan je elke ochtend de tijd opnieuw zou moeten instellen.

7. Slimme apparaten

Slimme apparaten kunnen op verschillende manieren bijdragen tot lagere energiekosten. Sommige kunnen bijvoorbeeld detecteren wanneer ze niet worden gebruikt en hun stroomtoevoer uitschakelen in stand-bymodus. Of met ons gemotoriseerd bedieningssysteem PowerView® Automation kan je je raamdecoratie zo instellen dat ze op elk moment van de dag of nacht automatisch opent, sluit of van positie verandert. Zo help je de warmte binnen en de kou buiten te houden, zelfs wanneer je niet thuis bent.

energiezuinig koken energiezuinig koken

8. Deksel op de pot

Een supersimpele hack, maar wist je dat je door simpelweg een deksel op je potten en pannen te doen tijdens het koken, je de kooktijd en het waterverbruik aanzienlijk kan verminderen? Wel in de buurt blijven, zodat er niets overkookt 😉

9. De kracht van de zon

Het is geen geheim dat zonne-energie een grote bijdrage kan leveren aan het verminderen van je energieverbruik in huis. Zonnepanelen zijn hier de meer ingrijpende optie. In het begin zijn ze een grote investering, maar na tien tot twaalf jaar heb je ze terugverdiend en maak je alleen nog maar winst. Maar je kan ook beginnen met apparaten die zelf op zonne-energie werken, zoals smartphones, horloges, tuinverlichting of huisnummerverlichting.

10. Dubbele beglazing

De nieuwste dubbele beglazing vermindert de uitstoot van broeikasgassen bij het verwarmen en koelen van je woning en kan je energierekening aanzienlijk verlagen. Het vermindert ook het lawaai van buitenaf dat je slaapkamer binnendringt wanneer je probeert een goeie nachtrust te krijgen. Dit is opnieuw een iets grotere initiële investering, maar wel één die zichzelf in vier tot maximaal acht jaar terugverdient.