Zo houd je het thuis koel in de zomer

  • Luxaflex® blog
  • Tips

We houden allemaal van de zomer: lekker genieten van het mooie weer, veel vitamine D binnenkrijgen en daardoor het gelukshormoon serotonine een boost geven. Maar de laatste jaren wordt de zomer soms echt heet. Dus wil je het binnen zo fris mogelijk houden om aan de hitte buiten te kunnen ontsnappen? We hebben enkele eenvoudige tips om het koel te houden in huis, zonder airconditioning.

Houd ramen en deuren gesloten

Ten eerste, hoe mooi zonlicht dat door ramen of tuindeuren naar binnen schijnt ook is, het zorgt ervoor dat er in de loop van de dag warmte wordt opgebouwd, waardoor het binnen uiteindelijk warmer wordt dan buiten. Dus zolang het buiten warmer is dan binnen, houd je je ramen en deuren best zo veel mogelijk gesloten. ‘s Avonds, wanneer het buiten koeler is geworden dan binnen, zet je ramen en deuren zoveel mogelijk open. Zorg daarbij − indien mogelijk − voor tocht door deuren en/of ramen tegenover elkaar open te zetten. Zo waait de warme lucht door je woning weer naar buiten.

Sluit de (juiste) raamdecoratie

Om de warmte dan nog meer buiten te houden, is het aan te raden om je raambekleding te sluiten. En als je nieuwe raamdecoratie koopt, weet dan dat sommige soorten beter isoleren dan andere. Luxaflex® Duette® Shades hebben bijvoorbeeld een dubbele laag stof met een luchtstrook ertussen die de warmte nog beter buiten houdt. Ook de mate van transparantie en de kleur bepalen het isolerend vermogen. Verduisterende raambekleding in een lichte kleur is bijvoorbeeld een goeie keuze om je huis koel te houden. Dit komt omdat de lichte kleur binnenvallende warmte afstoot. Je kunt ook twee stoffen in één product combineren met onze Dag & Nacht optie. Combineer bijvoorbeeld een transparante Plissé Shade − voor maximale lichtinval op minder hete dagen of momenten − met een Duette® Shade met zon- en warmtewerende Topar® Plus coating. Een Luxaflex® dealer in je buurt zoekt graag samen met jou naar de beste oplossing voor warmtewering in je woning.

De mogelijkheden in dessins en bediening zijn eindeloos. Ook nooit geweten dat deze producten zo energie besparend kunnen zijn voor je huis !! Wij raden dit dan ook zeker aan bij een ieder thuis. Zie het als investering ipv een aankoop voor uw huis.” -Leo & Debbie over Luxaflex® Duette® Shades

isolerende Luxaflex® Duette® Shades - combineer twee transparanties met de optie Dag & Nacht

Vermijd electronica

Het belangrijkste huishoudelijke apparaat om te vermijden is de oven. Zelfs als je de ovendeur maar heel kort open doet tijdens het koken, kan de restwarmte die achteraf naar buiten blijft waaien de thermometer flink laten stijgen. Een mooi excuus dus om een barbecue te organiseren 😉 Probeer daarnaast verdere voorwerpen die veel warmte produceren zoveel mogelijk uit te laten, zoals lampen en kaarsen. Maar ook andere elektronica waarvan de stekker in het stopcontact zit, geleidt elektriciteit en genereert dus warmte, zelfs als deze op stand-by staat. Daarom kan je − als het echt te warm wordt binnen − de stekker uit het stopcontact halen van apparaten die je niet gebruikt. Extra voordeel: op deze manier vermijd je sluipverbruik, dus het is ook nog eens goed voor je portemonnee.

planten voor je raam creëeren schaduw voor een koeler huis planten voor je raam creëeren schaduw voor een koeler huis

Go green, buiten en binnen

Planten kunnen de warmte in huis op verschillende manieren verminderen. Buiten kan je bijvoorbeeld struiken of een boom inzetten om schaduw te creëren voor je kamers op het zuiden of zuidwesten. Of laat een klimplant langs de buitenmuur van je huis groeien als isolatielaag. Zo houd je de muur uit de directe zon, wat kan helpen om de binnentemperatuur lager te houden. Ook binnen bij je raam kunnen planten een deel van de zon tegenhouden en intussen zelf lekker synthetiseren. Bovendien zuiveren ze de lucht, wat de luchtkwaliteit verbetert en dus ook je mentale welzijn.

Koude stoffen

De stoffen die in huis worden gebruikt, kunnen zorgen voor zowel een effectievere hogere temperatuur in huis als een verhoogd gevoel van warmte. Berg dus warme stoffen − en dan vooral die die dicht op de huid worden gebruikt (zoals handdoeken, lakens, zitkussens...) − tot de herfst op en vervang ze door lichtere varianten. In de slaapkamer zijn katoenen en linnen lakens de beste opties omdat ze vocht van de huid afvoeren en helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. In de badkamer kan je je gewone handdoeken vervangen door iets lichters maar net zo effectief, zoals dunnere linnen handdoeken of sneldrogende microvezelhanddoeken. Ze nemen ook minder ruimte in dan gewone handdoeken, waardoor de badkamer luchtiger aanvoelt.

koud water houdt je op verschillende manieren koel in huis koud water houdt je op verschillende manieren koel in huis

Koud water

Heb je ergens een warmwaterkruik liggen? Of iets gelijkaardigs met een veilige dop? Maak er een koudwaterkruik van! Vul hem met gekoeld water, doe er wat ijs in en leg hem op je polsen of laat je voeten erop rusten. Daar zitten namelijk (hoofd)slagaders, dus wanneer je dat bloed afkoelt, heeft dat effect op je hele lichaam. Nu en dan eens je polsen onder koud stromend water houden, kan daarom ook heel verfrissend werken. ’s Avonds kan je de fles koud water in je bed leggen voor een koele nachtrust. Koud water kan trouwens niet alleen helpen om je lichaam, maar ook je woning af te koelen. Zet een kom koud water voor je ventilator om het verkoelende effect te vergroten en de lucht minder droog en benauwd te laten aanvoelen.