Verticale lijnen in je interieur: waarom en hoe?

  • Luxaflex® blog
  • Trends

De laatste jaren wordt er steeds meer gespeeld met verticale lijnen in interieurs en architectuur. Verticale strepen, latjes en lamellen worden gebruikt in meubels, keukens, textiel, behang en verlichting. Op het gebied van raamdecoratie maken verticale jaloezieën een comeback. Maar waarom en hoe precies verticale lijnen in je interieur te verwerken?

Interieurtrend: verticale lijnen

Van behang tot houten latten of houtfineer met een streepeffect, verticale lijnen creëeren een sfeer die zowel retro als inheems kan aanvoelen. Daarom passen ze zo goed bij retro lampen en terracotta kleuren. Verticale lijnen zorgen er bovendien voor dat een ruimte optisch hoger lijkt en ruimtelijker aanvoelt. Een gemakkelijke en heel effectieve manier om ze in een kamer te verwerken is met verticale jaloezieën. Wanneer het zonlicht naar binnen schijnt, projecteren de verticale lamellen hun lijnen namelijk verder op de muren en vloer.

Verticale jaloezieën

We kennen ze stereotiep van vroeger en vooral van kantoor, maar de laatste jaren maken verticale jaloezieën hun comeback. Zeker dankzij hun ruime beschikbaarheid in textiel in plaats van enkel aluminium of PVC, hebben ze een moderne upgrade gekregen. In de Luxaflex® collectie vind je ook de nieuwste trendkleuren, zoals lichtbruin of beige, mooi in combinatie met hout, fluweel en meubels met ronde vormen. Dit soort combinaties waren erg populair in de jaren zeventig en tachtig, dus de vrolijke interieurstijl van toen is weer helemaal in!

Verticale jaloezieën zijn ook heel functioneel omdat je er het zonlicht precies mee kan regelen zonder de kamer te verduisteren, ideaal voor bijvoorbeeld je thuiskantoor. Je kan ze in een andere kleur dan de muur kiezen om ze te laten opvallen, of in dezelfde kleur als de muur voor een subtiele gecoördineerde look. Durf zeker voor iets gewaagders te gaan zoals blauw, heel leuk in combinatie met andere tropische trendkleuren in de rest van je interieur, zoals roze of geel.

beige verticale jaloezieën: combinatie met hout en ronde meubels - vergroot optisch effect door zonlicht

Zelf aan de slag

Tot slot geven we je nog enkele tips over hoe je als creatieveling en/of handige harry zelf verticale lijnen in je interieur kan verwerken:

  • Verf je muren in een streeppatroon en varieer de dikte van de verticale lijnen voor een stijlvol en speels barcode-effect.
  • Spelen met reflecties in je interieur is een enorme trend geworden. Maak daarom een spiegelwand tegenover een groot raam met verticale jaloezieën, zodat de verticale lijnen worden weerspiegeld, wat het optische effect vergroot.
  • Heb je parket? Laat de verticale lijnen ervan doorlopen op de muur met een houten lambrisering op schouderhoogte.