Maak je huis babyveilig, stap voor stap

 • 1 februari 2024
 • Luxaflex® blog
 • Tips

De baby komt eraan, spannend! Maar is je woning al klaar voor de kleine nieuwe bewoner? Er is veel om over na te denken om van je woning een kindveilige omgeving te maken, van kinderbedje tot ramen. Maar geen stress, neem je tijd om alles stap voor stap aan te pakken en voor je het weet, is je huis volledig babyproof.

Voor je aan de slag gaat

Probeer indien mogelijk al tijdens de zwangerschap te beginnen babyproofen. Zorg ervoor dat je zeker de babykamer (of elke andere ruimte waar je luiers zal verschonen en je baby zal slapen) hebt voorbereid voordat je baby komt. Daarna heb je nog enkele maanden om de rest van je woning beetje bij beetje kindveilig te maken voordat je kind begint rond te kruipen.

Het is daarbij belangrijk alles vanuit het perspectief van je baby te bekijken, want wat voor jou een onschuldig, alledaags voorwerp is, kan voor hen gevaarlijk zijn. Je zal misschien je huidige meubels moeten aanpassen, enkele nieuwe zaken moeten aanschaffen of bepaalde dingen uit je huishouden moeten verwijderen om potentiële risico's of gevaren voor je baby tot een minimum te beperken.

De babykamer

 • Koop voor het kinderbedje een matras die perfect past zodat het geen gleuven en spleten toelaat. Plaats er geen voorwerpen in, ook geen kussens of speelgoed.
 • Als er meubels in de babykamer staan, zorg er dan voor dat ze goed aan de muur bevestigd zijn of in geen geval kunnen omvallen.
 • Zet alles wat je nodig hebt tijdens het verversen op handbereik van de luiertafel. Zo hoef je je baby niet uit het oog te verliezen.
 • Koop een babyfoon met alle nodige functies voor jou om te kunnen ontspannen wanneer je kindje in een andere ruimte ligt te slapen. Je hebt er ook die oplichten bij geluid of met een camera om via een app een oogje te kunnen werpen op de kleine slaper.
raamdecoratie met kindveilige ketting in de kinderkamer - Duette® shades raamdecoratie met kindveilige ketting in de kinderkamer - Duette® shades

Kasten en deuren

 • Kastjes bevinden zich meestal op hoogte van kleine kinderen, waardoor ze gemakkelijk toegangkelijk zijn voor hen. Voor kasten die schadelijke stoffen of gevaarlijke voorwerpen bevatten, kan je kindersloten voorzien.
 • Voor openstaande deuren kan je vingerbeschermende strips kopen. Ze sluiten de kier tussen de deur en de muur af, zodat grijpgrage vingers niet gekneld kunnen raken. Je kan ook iets voorzien om de deur open te houden zodat hij niet onverwacht dicht kan slaan.

Raambekleding

Als je ramen hebt waar een kind bij kan, zorg er dan voor dat de raamdecoratie geen losse koorden of kettingen op hun ooghoogte heeft. Je kind kan hierin verstrikt raken of erin vallen, en zo stikken. Met Luxaflex® raambekleding ben je zeker van een kindveilig product. Kindveiligheid is namelijk een integraal onderdeel van onze ontwerpfilosofie en al onze producten voldoen aan de Europese EN 13120 veiligheidsnorm voor binnenzonnewering. Onze koord- en kettingbediening hangt op een veilige hoogte bevestigd aan de muur, we bieden veilige handmatige alternatieven voor het klassieke koord en de ketting en met ons gemotoriseerde bedieningssysteem PowerView® automation kan je je raamdecoratie eenderwaar bedienen met je baby op je arm of zonder je baby uit het oog te verliezen, met één druk op de afstandsbediening of in de app.

"Sinds kort 5 Duette® shades van Luxaflex® in de woonkamer met Luxaflex® PowerView® motor. Erg tevreden over de service en kwaliteit van de producten. Met de app heb ik een aantal scènes ingesteld voor de open en dicht sturing. Werkt goed en ik heb er geen omkijken meer naar. Ik gebruik de nieuwe oplaadbare accu, dus batterijen vervangen is niet meer nodig. Top!" -Nick

Ontdek al onze kindveilige bedieningen bij een dealer in je buurt.

kindveilige rolgordijnen zonder koorden – LiteRise® kindveilige rolgordijnen zonder koorden – LiteRise®

Hoeken en kantjes

Scherpe randen en hoeken vind je in bijna elke kamer in huis, zoals aan kasten en tafels. Je stompt deze best af met hoek- en randbeschermers om verwondingen te voorkomen als je peuter zich eraan stoot. Je salontafel heeft hier prioriteit, omdat deze op gelijke hoogte met het gezicht/hoofd van je peuter staat. Als je kind groter wordt, kan je de rand- en hoekbeschermers verplaatsen naar andere meubels met scherpe hoeken of randen op ooghoogte. Zo blijven ze hun hele kindertijd beschermd.

Stroombronnen

 • Scherm je stopcontacten af die je niet vaak gebruikt en die dus voor het grootste deel van de tijd open en bloot zijn. Dit kan eenvoudig met een soepel beschermkapje, of met een afdeksysteem met een schuif of een (meer opvallende) afschermdoos eromheen.
 • Snoeren van apparaten kunnen worden afgeschermd met meubels door bijvoorbeeld je zetel iets te verplaatsen, of misschien dient het als inspiratie voor een volledige herschikking van een kamer? Een andere optie is om het snoer met tape aan de muur vast te hangen. Een elegantere oplossing is een speciaal daarvoor dienend bakje om de residu van een lang snoer verzameld in op te bergen. Meerdere snoeren op dezelfde plek kan je ook samenbinden met daarvoor gemaakte wikkels, en voor bijtgrage kindjes zijn er snoerhulzen zodat ze niet kunnen doorbijten tot de binnenste bedrading.

Als je eenmaal klaar bent met het babyproof maken van je woning, kan je rustig genieten van je nieuwe geluk in de wetenschap dat je baby of peuter je huis veilig kan verkennen.