Tover je zolder om tot een praktische en mooie ruimte

  • 2 juli 2024
  • Luxaflex® blog
  • Tips

De zolder wordt vaak gedegradeerd tot een rommelige en onafgewerkte opslagruimte. Jammer, want een zolder biedt nochtans mogelijkheden om de extra ruimte op een praktische en stijlvolle manier te benutten. Ga jij voor een extra slaapkamer, home office, ontspanningsruimte of gewoon een stijlvol en slim ingerichte opslagplaats?

dakraam raamdecoratie: Dag & Nacht Duette® en plissé shades dakraam raamdecoratie: Dag & Nacht Duette® en plissé shades

Zolder inrichten als slaapplek

De zolder is een gezellige ruimte voor een slaap- of logeerkamer. Denk goed na over de indeling voordat je meubels koopt, want één of meerdere schuine wanden kunnen hier een uitdaging zijn. Qua kleuren creëren lichte tinten een oase van rust om in te slapen. Combineer met houten accenten voor de on-trend Scandinavische stijl, zoals via balken of misschien zelfs een (kleine) vide.

Dakramen kunnen de ruimte groter doen lijken. Bekleed deze met Dag & Nacht Duette® shades. Dankzij de dubbele laag stof met lucht ertussen houden ze de warmte van de zon buiten. De transparante stof is ideaal voor overdag, om daglicht binnen te laten, terwijl de verduisterende voor een goeie nachtrust zorgt. Ook door het bed in het midden van de ruimte plaatsen, kan de kamer groter lijken.

Onlangs hebben we een werkplek gemaakt op zolder. Onder het dakraam werd het wel erg warm en het felle licht was hinderlijk bij het werken op de pc. De dealer in het dorp adviseerde top down / bottom up Duette® shades. Wat een superproduct! Van boven hebben we nog steeds daglicht en kunnen we naar buiten kijken. Onderaan hebben we geen last van lichtinval op het beeldscherm. Ook vinden we de stof en kleur erg mooi. Top, Luxaflex®, we zijn er blij mee!” -Monica

zwarte dakraamshutters in home office zwarte dakraamshutters in home office

Zolder inrichten als home office

Als je regelmatig thuiswerkt, is het aangenaam om hier een aparte rustige ruimte voor te hebben waar je ongestoord kan werken met een goeie woon-werk scheiding. Dakramen laten veel daglicht binnen, wat je concentratie en mentale gezondheid ten goede komt. Met de geschikte raamdecoratie voor dakramen voorkom je dat de zon in je ogen schijnt of dat je kantoor te warm wordt. Ga voor een trendvol, inspirerend industrieel interieur met hout en zwart metaal of een tijdloos strak, rustgevend wit interieur. Als je liever wat kleur toevoegt, hebben blauw en groen een positieve invloed op je concentratie.

dakraam rolgordijnen in speelkamer dakraam rolgordijnen in speelkamer

Zolder inrichten als ontspanningsruimte

Je kan de zolder ook inrichten als een plek puur voor ontspanning, bijvoorbeeld als hobby, tv- of kinderkamer. Kies ook in dit geval voor lichte tinten, zoals wit of lichtgrijs, en hout om rust te creëren. Installeer een hangstoel of hangmat om de hoogte van de kamer te benadrukken en lekker te kunnen wegdromen met een goed boek of in te dommelen onder het dakraam. Vooral in het geval van een tv- of gamekamer bekleed je de dakramen best met geschikte raambekleding om schermreflecties te voorkomen.

Zolder inrichten als opslagplaats

Wil je de zolder toch klassiek als opbergruimte gebruiken? Werk de ruimte dan mooi af voor een efficiënte opslag van je extra materiaal. Laat handige opbergkasten op maat maken voor je schuine wanden. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte om spullen die je slechts sporadisch of in bepaalde seizoenen nodig hebt stofvrij en uit de buurt van insecten of spinnen op te bergen. Je kan ook degelijke opbergdozen gebruiken om kleding en andere spullen schoon en vochtvrij in op te bergen. Als je alles netjes en stijlvol houdt, wordt je zolder een opslagruimte waar je met plezier naartoe gaat in plaats van telkens met tegenzin iets te gaan halen 😉

Moeilijk bereikbare dakramen?

Ook hogere dakramen kan je efficiënt bekleden om je zolder te verduisteren, de temperatuur onder controle te houden of schermreflecties te voorkomen. Met ons elektrisch bedieningssysteem PowerView® automation bedien je je Luxaflex® raamdecoratie namelijk op afstand, via afstandsbediening of app.