Het geheim van uitgerust opstaan

Luxaflex® reikt je natuurlijke tips aan om fris wakker te worden − Deze nacht geen oog dichtgedaan? Of zo voelt het toch? Geen zorgen, want met kleine aanpassingen kan je al een wereld van verschil maken. We helpen je, op een eenvoudige en natuurlijke manier, om van je huis een rustgevend slaapoord te maken.

Het geheim van uitgerust opstaan

Doe de slaapaudit

Goed nieuws: gezonde slaapgewoontes kan je leren! Al gaan deze verder dan simpelweg om 21u00 je pyjama aantrekken. Heb je het gevoel dat je niet voldoende uren slaap krijgt? Of dat je meer uit je nachtrust kan halen? Doe dan de slaapaudit in dit artikel om beter zicht te krijgen op je dagelijkse gewoontes en de inrichting van je huis.

De eerste vraag is meteen de belangrijkste: waarvoor gebruik jij je slaapkamer? Het antwoord zou eigenlijk heel kort moeten zijn: voor slaap of romantiek. Vergeet het idee van je slaapkamer als kantoor, studeerplek of ruimte om te gamen en series te bingewatchen. Dit is allemaal contraproductief voor een goede nachtrust.

Ban dus alle schermen en apparaten naar een andere kamer en ga pas naar bed wanneer je klaar bent om te rusten. Heb je te weinig plaats in huis voor een aparte bureau- of tv-ruimte? Kleef dan wat zwarte tape op de 'aan'-knopjes van de schermen in sluimerstand. Zet ook je telefoon in nachtmodus om de achtergrondverlichting op je scherm te dimmen.

Kies jouw kleur

De meest rustgevende kleuren voor de slaapkamer zijn wit, crème, lichtgrijs en zachtgroen. Anderzijds versterken donkere blauw-, grijs- en zwarttinten het cocoongevoel. Om overprikkeling te vermijden, kies je best niet voor levendig rood, fel paars of energiek oranje – dit zijn stimulerende kleuren die wel gezellig kunnen zijn, maar niet goed ontspannen. Als je de kleurenwaaier in handen hebt, bedenk dan niet alleen van welke tint je het meest houdt, maar sta ook even stil bij welk gevoel dat kleur je geeft.

Luxaflex® Houten Jaloezieën in de slaapkamer Luxaflex® Houten Jaloezieën in de slaapkamer

Voel het verschil

De zachtheid van lakens op je huid… doet je al wegdromen? Het belang van textuur is niet te onderschatten in de slaapkamer. Natuurlijke materialen zoals hout en wol voelen rustgevend aan. Daarvoor hoef je heus niet te renoveren: met een stoel, een dressoir of houten jaloezieën breng je al sfeer binnen. Ook laagjes dekens in verschillende tinten of grove breisels over fijn katoen voegen instant warmte toe. De raambekleding van Luxaflex®, met rijkelijke stoffen in geweven texturen, verdelen alvast mooi het licht en contrasteren met een effen vlakke muur.

Luxaflex® Duette® Shades in de slaapkamer Luxaflex® Duette® Shades in de slaapkamer

Houd de warmte vast

De ideale temperatuur voor een diepe, rustgevende slaap ligt tussen 16°C en 18°C. Dat komt omdat je lichaam een beetje moet afkoelen om makkelijker de slaap te kunnen vatten. In de winter, wanneer de nachtelijke lucht snel afkoelt, kan raambekleding helpen om die ideale temperatuur vast te houden. Voor baby’s en jonge kinderen ligt die trouwens iets hoger, namelijk tussen 18°C en 20°C. De Duette® Shades van Luxaflex® zijn het hele jaar rond perfect als isolerende buffer: warmer in de winter, koeler in de zomer.

Luxaflex® PowerView® Automation app - scènes instellen Luxaflex® PowerView® Automation app - scènes instellen

Stuur licht én uitzicht

Ook licht is een bondgenoot om goed uitgerust wakker te worden – tenminste als je goed doseert: te veel blauw schermlicht voor het slapengaan verstoort je rust en te weinig natuurlijk licht ’s morgens zorgt ervoor dat je traag op gang komt. Wist je dat je je raamdecoratie kan programmeren, zodat je jaloezieën automatisch openen bij het ochtendgloren? Daarnaast kan je heel flexibel spelen met de lichtinval. Combineer een transparante en een verduisterende stof voor Day & Night Duette® Shades. Ook de optie Top-Down/Bottum-Up haalt het beste uit de dag: open je raambekleding vanaf de bovenkant, de onderkant of ergens ertussenin en vind het perfecte evenwicht tussen licht en uitzicht!

Luxaflex® Duette® Shades Top-Down/Bottom-Up in de slaapkamer Luxaflex® Duette® Shades Top-Down/Bottom-Up in de slaapkamer

Volg je ritme

Slaap werkt in cycli en je lichaam houdt van goede gewoontes. Stel daarom een aantal routines in die je lichaam laten weten dat het tijd is om te rusten. Denk aan een kruidenthee of glas melk met honing voor het slapengaan, of nog even lezen bij weinig licht. Je lichaam neemt deze slaaptriggers snel op. Omgekeerd kan je ’s morgens een routine inbouwen om fris aan de dag te starten. Wat dacht je van een glas lauw water met citroensap en een kleine meditatie? Of een sessie ochtendyoga? Zo ben je beter gewapend tegen de vele uitdagingen die je 's nachts uit je slaap zouden kunnen houden!