Een betere nachtrust: houd het licht en de warmte buiten

  • 17 mei 2023
  • Natacha Hoste
  • Tips

We willen allemaal goed slapen, of het nu is om energieker de dag door te komen of omdat je dat schoonheidsslaapje goed kan gebruiken. Er is veel dat je zelf kan doen om je slaapomstandigheden te optimaliseren, zodat je beter slaapt en zo je levenskwaliteit verbetert. Twee dingen zijn daarbij uiterst belangrijk: zo weinig mogelijk licht en een optimale kamertemperatuur.

Goeie slaap voor een goeie levenskwaliteit

Slaap is cruciaal voor je welzijn omdat je tijdens je slaap zowel lichamelijk als geestelijk herstelt. Er worden namelijk groeihormonen aangemaakt, terwijl de stresshormonen afnemen. Je immuunsysteem is dus beter uitgerust om stress en ziektes als diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten op afstand te houden. Ook je humeur en focus hebben baat bij een goeie nachtrust: minder prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en concentratieproblemen.

1/3 van de Belgen kampt met slaapproblemen

Eén op drie Belgen kampt met acute slaapproblemen en één op tien slaapt zelfs chronisch slecht. We hebben elk onze eigen slaapbehoeften, maar velen krijgen niet de uren slaap die ze nodig hebben om de dag optimaal door te komen. En zeker als het slaaptekort maanden of jaren aanhoudt, kan het een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Oorzaken van slaapproblemen

Te warm, te veel licht, te veel lawaai, te veel piekeren, te veel koffie of te lang blauw licht van je gsm voor het slapen: mogelijke oorzaken van slaapproblemen zijn er in overvloed. Daarvan zijn licht en warmte twee externe oorzaken waarvoor je met niemand compromissen moet sluiten, niet met anderen en niet met jezelf 😉

houd licht en warmte buiten voor een betere nachtrust houd licht en warmte buiten voor een betere nachtrust

Daarom slapen we het best in het donker

Onze voorouders lieten zich leiden door het daglicht: ze waren actief wanneer het licht was en sliepen wanneer het donker was. Dit is bij ons ingebakken als een oerinstinct, zodat het vandaag de dag nog steeds het meest natuurlijke patroon is om te volgen.

Slaapdeskundigen bevestigen dit oerinstinct: je slaapt het best in het donker. Het geeft je een slaperig gevoel en daardoor val je gemakkelijker in slaap. Dat komt omdat ons slaaphormoon melatonine door ons lichaam het best wordt aangemaakt in het donker. Heldere zomeravonden, de ochtendzon, lampen en beeldschermen remmen de melatonineproductie, wat tot slaapproblemen kan leiden.

De optimale slaaptemperatuur

De optimale temperatuur om te slapen ligt tussen 13°C en 18°C. In een warmere slaapkamer komt je lichaam moeilijker tot rust omdat het moet werken om zich af te koelen. Vooral tijdens de zomermaanden kan de temperatuur van je slaapkamer dus een goeie nachtrust in de weg staan.

Onze oplossing: de juiste raamdecoratie

Met de juiste raambekleding in je slaapkamer kan je zowel licht als warmte tegenhouden voor een goeie nachtrust. Onze tips:

  • Ga voor op maat gemaakte raamdecoratie voor de beste pasvorm. Zo voorkom je kieren waar licht en tocht doorheen kunnen sijpelen.
  • Luxaflex® Duette® Shades zijn verkrijgbaar in verduisterende stoffen en zorgen voor de minste kieren. Met de optie LightLock™ zit je al helemaal safe: de zwarte strip in hun zijprofielen absorbeert inkomend licht zodat het niet in je kamer weerkaatst.
  • Duette® Shades hebben dankzij hun honingraatstructuur ook een isolerend en temperatuurregulerend effect. Ze werken als een isolerende buffer aan je raam en houden de warmte in de zomer en de koude in de winter buiten.
verduisterende Duette® Shades - zonder en met LightLock™

Haal het meeste uit je slaap met automatische raamdecoratie

Met PowerView® gestuurde verduisterende raambekleding slaap je heerlijk en word je langzaam wakker door het ochtendlicht.

Slimme raamdecoratie kan worden ingesteld om automatisch te sluiten wanneer het tijd is om naar bed te gaan, zodat je lichaam daar optimaal op is voorbereid. Op dezelfde manier kan je raambekleding geleidelijk openen wanneer het tijd is om op te staan. Je kan zelfs de PowerView® Automation app gebruiken om het openen van je raamdecoratie te coördineren met wanneer de zon opkomt. Zo kan je op een natuurlijke manier de slaap vatten en opstaan.

“Mooie geautomatiseerde Luxaflex producten (Duette en TWIST rolgordijnen) in verschillende kamers in mijn woning. Vooral de automatische [tijdsturing] in de avond en ochtend is heel fijn. Ook met de App makkelijk te bedienen en zelf in gebruik te stellen.” - Ron