De beste materiaalkeuzes voor een hygiënisch schone keuken

  • 2 mei 2024
  • Luxaflex® blog
  • Tips

In de keuken is hygiëne een must. Zo garandeer je niet alleen de nodige voedselveiligheid, maar creëer je ook een aangename setting om gerechten in te bereiden... en te proeven natuurlijk 😉 We zetten op een rijtje welke materiaalkeuzes in je keuken de beste hygiëne waarborgen en je tegelijk wat schoonmaakwerk besparen.

Het belang van een propere keuken

De belangrijkste en meest voor de handliggende reden voor een goeie hygiëne in de keuken is het voorkomen van voedselverontreiniging. Een slecht onderhouden keuken kan een broedplaats zijn voor bacteriën, parasieten en schimmels, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Door je keuken schoon te houden, vermijd je infecties en voedselvergifitging, en bescherm je zo de gezondheid van jezelf en van je gezin.

Daarnaast is een propere keuken ook een aangename keuken, om maaltijden in te bereiden en ervan te genieten. Ook gasten kan je zo in alle rust en met vertrouwen ontvangen. Bovendien maakt een schone keuken alledaagse taakjes in de keuken makkelijker en sneller.

Onderhoudsvriendelijk ontwerp

Kies zeker voor de grote oppervlaktes voor materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Voor je aanrecht kan je bijvoorbeeld gaan voor kwarts, roestvrij staal of slijtvast laminaat, eerder dan marmer of hout. Deze materialen zijn bestand tegen vlekken en gemakkelijk schoon te maken.

Heb je ramen in je keuken? Bekleed ze met raamdecoratie in onderhoudsvriendelijk materiaal, zoals Luxaflex LightLine® rolgordijnen. Ze zijn bestand tegen vocht en gemakkelijk schoon te vegen met een vochtige spons of doek. Ook onze rolgordijnen of plissé shades met de vochtafstotende coating StainStop zijn een uitstekende keuze voor de keuken.

afwasbaar rolgordijn keuken - Luxaflex LightLine® rolgordijnen & plissé shades met StainStop

Onderhoudsvriendelijk servies

Kies pannen en potten met een antiaanbaklaag van goeie kwaliteit. Ze hebben minder vet nodig om mee te bakken, waardoor ze minder spatten maken en ze makkelijker af te wassen zijn. Keukengerei zoals pottenlekkers of spatels zijn het efficiëntst in sillicone: vlekbestendig en makkelijk af te wassen. Snijplanken koop je best in kunststof of gehard glas. Deze materialen zijn hygiënischer dan hout en kunnen gemakkelijk in de vaatwas. Berg al dit keukengerei geordend op in kasten om het schoonmaken van je keuken zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Met deze materiaaltips kom je een heel eind in de richting van een hygiënisch schone keuken. Onthoud daarbij wel dat een bepaalde hoeveelheid bacteriën normaal is en zelfs ons immuunsysteem stimuleert. Het is dus belangrijk om een goeie balans te vinden tussen properheid en de drang om elke dag je hele keuken te schrobben 😉

de beste materiaalkeuzes voor een hygiënisch schone keuken de beste materiaalkeuzes voor een hygiënisch schone keuken