6 voordelen van goeie raamdecoratie

  • 4 maart 2024
  • Luxaflex® blog
  • Tips

Raamdecoratie is één van de laatste zaken die aan bod komen bij het (her)inrichten of renoveren van een woning, wanneer het budget misschien al flink geslonken is. Toch is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken en te gaan voor kwaliteit op maat. Raambekleding gaat namelijk verder dan privacybescherming en een stijlvolle finishing touch aan je interieur. We geven je 6 voordelen van goeie raamdecoratie.

(foto: Felicia Van Ham voor Droika Engelen)

1. Energiebesparing

Ondanks dubbele beglazing kan nog steeds 20% van de energie die gebruikt wordt om een woning te verwarmen of te koelen verloren gaan via ramen en glazen deuren. In oudere huizen met enkel glas kan dit zelfs oplopen tot 50%. Met energie-efficiënte raamdecoratie ga je een deel van dit energieverlies tegen. Ze vormen namelijk een isolerende laag voor je ramen die helpt om de binnentemperatuur op peil te houden en temperatuurinvloeden van buitenaf te beperken.

Bepaalde soorten raambekleding, zoals shutters of Duette® shades, zijn extra energie-efficënt.

geluidsabsorberende rolgordijnen geluidsabsorberende rolgordijnen

2. Verbetering van de akoestiek

In grote open woonruimtes met veel glas en andere harde oppervlakken kunnen echo’s en galm een storend element zijn. Hierdoor wordt het moeilijk om gesprekken te voeren en verlies je het gezellige en rustige karakter van een kamer. Stoffen raamdecoratie absorbeert geluiden, waardoor echo’s aanzienlijk worden verminderd.

In onze collecties verticale jaloezieën, rolgordijnen, plissé shades en Duette® shades kan je ook kiezen uit stoffen die speciaal ontworpen zijn om dit geluidsabsorberende effect te versterken.

3. Bescherming tegen UV-straling

Het sluiten van je raamdecoratie wanneer de zon binnenschijnt is niet alleen handig om de warmte buiten te houden, maar ook om je interieur te beschermen tegen verkleuring. Vooral in het geval van grote ramen, terrasdeuren en veranda’s kan dit een belangrijke factor zijn om te kiezen voor goeie raambekleding. En met de juiste keuze kan je UV-stralen tegenhouden, maar toch daglicht binnenlaten of naar buiten kunnen kijken.

plissé shades top down / bottom up plissé shades top down / bottom up

4. Bescherming van je privacy

Volgens eigen onderzoek vindt 68% van de Belgen privacy belangrijk om zich thuis goed te voelen. We willen geen inkijk van voorbijgangers of buren en moderne grote ramen helpen daar niet altijd bij. Met gesloten raamdecoratie of gekantelde jaloezieën kan je gewoon je eigen ding doen in huis.

Wij zijn helemaal fan van ons innovatieve top down / bottom up systeem. Hiermee kan je je raambekleding zowel van boven als van onderen openen, voor flexibele privacy- en lichtregeling.

5. Verduistering

Met de juiste keuze van raamdecoratie kan je een kamer uitstekend verduisteren. Denk niet alleen aan de slaap- of babykamer, maar ook aan de woonkamer of je home office, waar je last kan hebben van vervelende schermreflecties.

Als kamerverduistering belangrijk voor je is, kies dan een geschikt product in een verduisterende stof. Zo zijn rolgordijnen met verduisteringsprofielen of Duette® shades met LightLock™ heel goeie opties.

raamdecoratie kiezen afgestemd op je interieur (foto: Binti Home) raamdecoratie kiezen afgestemd op je interieur (foto: Binti Home)

6. Verhoogde sfeer

Naast al deze praktische voordelen, is raamdecoratie ook een belangrijke sfeermaker in je interieur. De toevoeging van raambekleding die goed is afgestemd op de rest van je interieur, kan de sfeer in een ruimte volledig veranderen en verhogen. Ze voegen ook diepte en sofisticatie toe aan je ramen, zeker als je gordijnen combineert met andere raamdecoratie (layering).

brochure Luxaflex® raamdecoratie

Download onze multiproductbrochure

En ontdek welke raamdecoratie bij jouw stijl en behoeftes past.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Gelukt!

Je ontvangt de brochure binnenkort in je mailbox.