Oranje in je interieur: do’s en don’ts

  • Luxaflex® blog
  • Tips

Oranje is een warme, speelse kleur die creativiteit oproept. Je wordt er spontaan vrolijk van! Maar wat combineert goed met oranje? En waar moet je verder op letten? We zetten een aantal do's en don'ts voor je op een rijtje.

roestoranje aluminium verticale jaloezieën roestoranje aluminium verticale jaloezieën

Houd het in toom

Oranje maakt vrolijk, maar te veel oranje kan kinderachtig of goedkoop overkomen. De gekozen tint speelt hier ook een grote rol. Roestoranje is bijvoorbeeld een populaire tint omdat het een heel volwassen uitstraling heeft. Bovendien hebben de kleuren waarmee je oranje combineert een grote invloed op de algemene uitstraling van je interieur (zie hieronder).

Als je liever op veilig speelt, kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld niet een hele muur oranje te schilderen, maar oranje als accentkleur te gebruiken via kussens, plaids en kleine decoratieve items. Op deze manier kan je subtiel wat oranje warmte in je interieur injecteren.

Welke kleuren passen bij een oranje interieur?

Zoals met alle kleuren is het slim om naar de andere kant van het kleurenwiel te kijken, naar complementaire kleuren, zoals groen en blauw. Zo creëer je een mooi contrast. Een andere optie is om juist heel dichtbij op het kleurenwiel te kijken, naar kleuren die weinig afwijken van je gekozen oranje, zoals bruin en andere oranjetinten. Het resultaat is een aards effect. Een derde optie is om oranje de accentkleur te maken in combinatie met neutrale tinen, zoals beige.

In welke kamers past oranje?

Oranje is een vrolijke kleur die je humeur een echte energieboost kan geven. Daarom is het geen goed idee om (veel) oranje te gebruiken in slaapkamers of andere ruimtes waar je volledig tot ontspanning wil komen. Daarentegen doet oranje het goed in de keuken of eetkamer, waar wat extra energie de stemming enkel maar kan opkrikken voor een leuke kooksessie of een gezellig samenzijn. En in je thuiskantoor kan het energieke karakter van oranje je productiviteit lekker boosten.

Wil je via raamdecoratie aan de slag met oranje in je interieur?

oranje horizontale jaloezieën oranje horizontale jaloezieën