Met een gerust hart op vakantie – 5 anti-inbraaktips

  • 18 maart 2024
  • Luxaflex® blog
  • Tips

Wist je dat er in België gemiddeld om de 10 minuten wordt ingebroken? 😰 Vooral tijdens vakantieperiodes maken inbrekers graag misbruik van je afwezigheid en zijn ze heel actief. Let onze praktische tips tegen inbraak – van het doorzien van trucjes van inbrekers tot slimme raamdecoratie − kan je toch met een gerust hart een Mediterraans stadje verkennen, de berg af skieën of op het strand liggen.

1. Laat iemand die je vertrouwt een oogje in het zeil houden

Vraag een buur, familielid of vriendom af en toe de brievenbus te legen en te controleren of er geen takjes of steentjes tegen of bij je (voor)deur liggen. Een overvolle brievenbus is namelijk een weggever voor inbrekers dat ze vrij spel hebben en de takjes of steentjes zouden van een inbreker kunnen komen. Dit heet 'afleggen' en is een manier voor inbrekers om na te gaan of iemand langdurig afwezig is: ze leggen een takje of kiezeltje bij de (voor)deur en als het er na een paar dagen nog steeds op dezelfde plek ligt, besluiten ze dat er langdurig niemand thuis is.

2. Sluit je deuren en ramen goed af

Deze tip klinkt misschien heel cliché, maar hij blijft nu eenmaal heel belangrijk. Inbrekers kunnen namelijk binnen enkele seconden een raam of deur openbreken, tenzij ze goed is afgesloten met degelijke en gecertifieerde sluitsystemen.

3. Berg waardevolle spullen goed op

Je kan bijvoorbeeld sieraden, elektronica en cash opbergen in een kluis of in een kast die op slot kan. Sommige banken bieden ook kluisjes te huur aan waarin je je waardevolle spullen tijdens je vakantie kan opbergen.

4. Laat af en toe licht branden in huis

Dit wekt de indruk dat er iemand thuis is. Vraag een vriendelijke buur om af en toe het licht bij jou thuis aan en uit doen of ga voor een slimme oplossing. Met smart lampen kan je de verlichting in huis op vaste tijden automatisch laten in- en uitschakelen of de verlichting zelf op afstand regelen. Als je voor automatische tijden kiest, geef dan de voorkeur aan iets willekeurigs in plaats van een afgerond tijdstip, zoals 20:04 in plaats van 20:00.

5. Automatische raamdecoratie

Een andere slimme en booming manier om de indruk te wekken dat je thuis bent, is het slimme bedieningssysteem voor raambekleding PowerView® automation. Hiermee kan je al je Luxaflex® gordijnen, rolgordijnen, jaloezieën… bedienen via de app of een afstandsbediening. Via de app kan je je raamdecoratie op afstand openen of sluiten en zelfs automatische scènes instellen. Zo kan je bijvoorbeeld je raambekleding automatisch laten openen en sluiten bij respectievelijk zonsopgang of zonsondergang. Je kan PowerView® automation ook integreren met andere smart home systemen, zoals slimme verlichting. Stem ze op elkaar af en inbrekers worden lekker op het verkeerde been gezet.

automatische raamdecoratie via de PowerView® app automatische raamdecoratie via de PowerView® app

“Ik heb mooie geautomatiseerde Luxaflex® producten in verschillende kamers in mijn woning. Vooral de automatische tijdssturing in de avond en ochtend is heel fijn. Ook met de app makkelijk te bedienen en zelf in gebruik te stellen. Kan zelfs op afstand als ik niet thuis ben.” -Ron

brochure automatische raambekleding

Download de PowerView® brochure

En ontdek alle voordelen van onze slimme raamdecoratie.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.