Checklist voor het kopen van raamdecoratie

 • Tips

Raambekleding kopen doe je niet zomaar; het vergt voorbereiding. Je hoeft je niet te verliezen in details, maar het is belangrijk dat je over bepaalde dingen hebt nagedacht, zoals je behoeften en het type ramen, voordat je de woonspecialist binnenstapt. No worries: na het doorlopen van deze checklist ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan voor je nieuwe raamdecoratie.

1. Wat is je doel?

Je leest deze blogpost niet zomaar: je wil nieuwe raambekleding, en waarschijnlijk met een goeie reden. Mogelijks zit iets je dwars en wil je dat aanpakken:

 • geen of te weinig privacy
 • storende lichtschittering
 • te veel licht
 • te veel echo’s
 • te veel koelte- of warmteverlies

Of misschien heb je gewoon zin om je woning een nieuwe look te geven of heb je net een nieuwe woning gekocht? Ook dan is het belangrijk om naast de look ook aan je functionele behoeften te denken. Er is zeker raamdecoratie die meerdere functies vervult, dus maak je geen zorgen als er hierboven meerdere belletjes gingen rinkelen.

vochtbestendige LightLine® Rolgordijnen vochtbestendige LightLine® Rolgordijnen

2. In welke ruimte(s) komt de raamdecoratie?

Deze vraag houdt gedeeltelijk verband met de vorige. Zo zal je in een slaapkamer waarschijnlijk verduisterende raamdecoratie willen en in de badkamer privacy raamdecoratie. Maar de invloed van de kamer in kwestie gaat verder dan de functie die de raamdecoratie moet vervullen. Zo zijn houten jaloezieën of houten shutters – hoe trendy ze ook zijn – geen goed idee in vochtige ruimtes, zoals badkamers of keukens. Noteer dus duidelijk voor welke kamers je raambekleding zoekt, met voor elke kamer de gewenste functie(s).

3. Welk type ramen wil je bekleden?

Neem ook notitie van het soort ramen dat je wil bekleden:

 • draai-kiepraam
 • dakraam
 • kantelraam
 • schuifraam
 • veranda
 • speciale raamvormen

Afhankelijk van het type raam zijn er bepaalde beperkingen mogelijk, maar niets wat niet opgelost kan worden. Zo zijn er oplossingen om de raambekleding op het glas te monteren, zodat niets een soepele werking van je ramen in de weg staat. Ben je niet zeker van de juiste term voor je type raam? Maak foto’s en je woonspecialist weet meteen waar je mee te maken hebt.

4. Wat zijn de afmetingen van je ramen?

Je hoeft zeker geen ultra-nauwkeurige opmeting uit te voeren: in je keuzeproces komt het niet aan op een paar centimeter. Het is wel raadzaam om een ongeveer idee te hebben van de afmetingen van je ramen. Bepaalde raambekleding past namelijk beter bij bepaalde afmetingen. Zo zijn verticale jaloezieën uitermate geschikt voor grote ramen, die in de moderne woning vaak voorkomen voor veel lichtinval. Of Luxaflex® Largo Rolgordijnen kunnen voor ramen tot wel 5,5 meter breed of 4 meter hoog! Na je productkeuze neemt de woonspecialist de technische meting op zich voor de definitieve bestelling.

Luxaflex® Verticale Jaloezieën voor grote ramen Luxaflex® Verticale Jaloezieën voor grote ramen

5. Neem foto's!

Je begint het al te voelen: er komt heel wat kijken bij de aankoop van nieuwe raamdecoratie. Daarom is het zo’n goed idee om je te laten begeleiden door een specialist en je producten op maat te bestellen in plaats van (online) een kant-en-klaar product te kopen, in een beperkte keuze aan maten waarbij je veel over het hoofd kan zien. Zo zal je jarenlang plezier hebben aan je nieuwe raamdecoratie.

“Wat is onze slaapkamer mooi geworden! De kamer is af door de op maat gemaakte Duette. De service en vooral kennis van de lokale [sic] dealer was indrukwekkend.” - Kim

Naast bovengenoemde punten kunnen er ook andere zaken zijn waardoor bepaalde raambekleding of bijhorende opties aan- of afgeraden worden, zoals de mogelijkheid van montage in of op de dag. Maak dus foto’s van je ramen vanuit alle hoeken om eventuele twijfels weg te nemen. Je neemt ook best foto’s van de volledige ruimte om een harmonieuze totaallook te kunnen creëren.

Alle stappen doorlopen en afgevinkt? Dit is alles wat jij moet weten vóór je bezoek. Welke raambekleding hier nu het beste bij past, zoekt de specialist samen met jou uit. Je bent klaar voor een bezoek aan een Luxaflex®-dealer!

Graag een checklist die je kan downloaden en printen?