Zo maak je van je huurwoning een echt thuis

  • Luxaflex® blog
  • Tips

Je hoeft je persoonlijke interieurstijl niet te verliezen wanneer je een woning huurt. Als je van plan bent meerdere jaren in de woning te blijven, is het de moeite waard om enkele (kleine) investeringen te doen, waarmee je de woning met een aantal (creatieve) tips kan transformeren tot jouw thuis.

Voordat je begint

Voordat je ook maar iets aan de woning gaat veranderen, moet je nagaan wat wel en niet is toegestaan. Je wil natuurlijk niet het risico lopen je aanbetaling te verliezen. Neem daarom je huurovereenkomst nog eens goed door. Mag je in de muren boren? Voor welke reparaties ben je zelf verantwoordelijk en voor welke niet? Zijn er bepaalde uniformiteitsvoorschriften in geval van een appartement? Ook kan je verzocht worden om de woning bij opzegging in originele staat op te leveren, iets waar je rekening mee moet houden als je gaat herinrichten. Ben je ergens niet 100% zeker over? Vraag je huisbaas om toestemming voor de reparaties of herinrichtingen.

Enkele tips voor het personaliseren van je huurwoning…

Een likje verf

De muren van een nieuwe laag verf voorzien is een snelle en betaalbare manier om een kamer te transformeren. Met het oog op verdere verhuurbaarheid zijn neutrale kleuren een goed idee in huurwoningen, zoals de Kleur van het Jaar 2023 Wild Wonder™. Laat je inspireren door de vier kleurenpaletten die verfspecialist Levis creëerde rond de kleur, die elk een andere sfeer oproepen.

TIP: Als er niet (overal) in je woning geschilderd mag worden of je opvallendere kleuren wil, koop dan een MDF-plaat en schilder die in een (gewaagde) kleur. Vervolgens kan je er op verschillende manieren creatief mee aan de slag!

Kunst aan de muren

Maak je huurwoning echt uniek door je muren te decoreren met kunst en/of je favoriete foto’s. Als je niet in de muren mag of wil boren, kan je zelfklevende strips of haakjes gebruiken – een gebruiksvriendelijke oplossing die geen extra gereedschap vereist. Je kan ze ook gebruiken voor kleinere spiegels om het licht in de kamer te weerkaatsen en een ruimte groter te doen lijken.

Als je graag zelf creatief aan de slag gaat, kan je gemakkelijk een eigen pronkstuk maken, zoals met een groot canvasschilderij om een grote muur op te fleuren. Boor wat latjes aan elkaar tot een houten frame, niet er een beschilderd stuk stof aan vast en je hebt je eigen unieke kunstwerk. Die hoef je dan niet per se aan de muur op te hangen, maar kan je er tegenaan leunen. Bundel grotere en kleinere stukken bij aan elkaar voor een artsy kunstopstelling.

maak van je huurwoning een echt thuis - kunst aan de muur

Creatief met vinyl

Vinyltegels kunnen een ruimte tot leven brengen en één van de handigste voordelen is dat ze gemakkelijk te verwijderen zijn. Zo kan je inspelen op huidige trends zonder dat je volledige muren tegen hogere kosten hoeft aan te pakken. Vooral in keukens en badkamers zijn ze een populair decoratiemiddel, bijvoorbeeld met op Marokkaans en mediterrane terracotta geïnspireerde ontwerpen met sterpatronen.

een tapijt voegt textuur toe aan een kamer een tapijt voegt textuur toe aan een kamer

Spelen met stoffen

Met zacht meubilair kan je op een snelle en eenvoudige manier kleur en textuur aan een kamer toevoegen. Sierkussens en kleinere ornamenten bijvoorbeeld vergen vaak slechts een laagdrempelige investering en kunnen zo gemakkelijk worden aangepast aan de laatste interieurtrends. Ook met oog op de seizoenen kan je verschillende varianten in huis hebben.

“Als je veel dik fluweel en wol in huis hebt, ruil die dan in de lente in voor lichtere stoffen. Haal kussenhoezen eraf en verwissel ze of ruil fluwelen kussens om voor linnen." -interieurexpert Kelly Hoppen in The Sunday Times

Als je niet tevreden bent met de vloer in je huurwoning, zijn grote tapijten een snelle manier om kleur en textuur toe te voegen, zoals een vloerkleed in jutestijl of met dessins of patronen.

Upgrade je raamdecoratie

Met raambekleding kan je heel goed de sfeer in een ruimte meebepalen, zowel door de look zelf als door de lichtregulerende effecten. En als je huisbaas het niet toestaat om in het raamkozijn te boren, biedt Luxaflex® oplossingen voor montage op het raam zelf, die mogelijk zijn voor de meeste PVC en aluminium ramen en deuren: FrameFix® en TruFit®.

  • FrameFix® is een innovatief magnetisch frame voor je raambekleding dat op je raam wordt bevestigd. Bekijk de FrameFix® video.
  • Ons TruFit® systeem bestaat uit twee zelfklevende strips die op je raam worden bevestigd en waar vervolgens je raamdecoratie op geklikt wordt. Bekijk de TruFit® video.

Geen zorgen, dit is geen doe-het-zelf project. Zoals bij al onze raamdecoratieopties geniet je via ons nationaal netwerk van dealers van een volledige Luxaflex® service, van advies tot installatie.

Luxaflex® TruFit® Duette® Shades zonder boren Luxaflex® TruFit® Duette® Shades zonder boren

Voordelen van Luxaflex® raambekleding zonder boren:

  • installatie zonder boren
  • geen schade aan kozijnen
  • op maat gemaakt voor de perfecte pasvorm
  • zowel voor ramen als voor terrasdeuren
  • te combineren met onze Duette® Shades voor een energiezuinige huurwoning