Hoe kies je de juiste kleur gordijnen?

  • Luxaflex® blog
  • Tips

Gordijnen maken een wereld van verschil voor je interieur. Ze zijn niet alleen stijlvol, maar ook isolerend, akoestisch, geluidswerend en eventueel verduisterend. Maar hoe kies je de juiste kleur gordijnen die bij je interieur past en de gewenste uitstraling creëert? We geven je enkele tips en voorbeelden om je op weg te helpen!

De bigger picture

Als eerste stap is het belangrijk na te denken over de uitstraling die je je interieur wil geven of al heeft. Wil je een landelijke stijl of juist modern? Of ben je meer fan van een Scandinavisch interieur? Dit heeft niet alleen invloed op de kleurkeuze van je gordijnen, maar elke stijl vraagt ook om een ander soort stof, zoals één met een grove structuur of in een transparante uitvoering.

Kijk ook naar andere elementen in je interieur. Bij een druk interieur passen eerder rustige gordijnen en een neutraal interieur fleurt op met fellere kleuren. Je kan het best een kleur kiezen die elders in je interieur terugkomt, zoals in een vloerkleed of accessoires. Zo zorg je ervoor dat je interieur een geheel vormt en creëer je rust in huis. Dit hoeft niet per se precies dezelfde tint te zijn − een tint lichter of donkerder heeft een speels effect. De kleur van je muren speelt hierbij een grote rol, want daar moeten je gordijnen natuurlijk zeker bij passen.

rode gordijnen in een neutraal interieur rode gordijnen in een neutraal interieur

Subtiel of kleurrijk?

Gordijnen in een neutrale kleur zijn altijd een veilige keuze, vooral als je interieur veel felle kleuren bevat. Ga voor gordijnen in een lichte tint grijs of crème of een warme aardetint, die rust brengen in je interieur als je veel kleurrijke meubels en accessoires hebt.

Zijn er daarentegen veel beige- en grijstinten in je interieur? Dan kan je via je gordijnen een levendig kleuraccent toevoegen, bijvoorbeeld in koraalrood of zeeblauw.

Spelen met contrast

Blijf je toch liever in hetzelfde kleurenpallet voor de hele ruimte? Kies dan voor gordijnen in dezelfde kleur, maar een tint donkerder of lichter dan grote oppervlakten en meubels in dezelfde ruimte in respectievelijk een lichte of donkere kleur, zoals de vloer of je zetel(s). Zo kan je een statement maken met zwarte of donkergroene gordijnen tegen een licht geschilderde muur, of kiezen voor witte, lichtgrijze of poederroze gordijnen als je een muur hebt in een felle tint of met een drukke behangprint.

Het is goed om te weten dat de keuze voor lichte gordijnen niet betekent dat je de ruimte er niet mee kan verduisteren. Omgekeerd zorgen donkere gordijnen ook niet automatisch voor verduistering. Het is namelijk niet de kleur, maar de stof die de mate van verduistering bepaalt. In de Luxaflex® Gordijnen collectie vind je transparante, semi-transparante, lichtdoorlatende en verduisterende gordijnstoffen, die ongeacht de kleur hun functie vervullen.

layering: lichte Duette® Shades met donkerdere gordijnen layering: lichte Duette® Shades met donkerdere gordijnen

Layering

Keuzestress voor de kleuren, wil je extra creatief zijn met kleur of moet je raamdecoratie gewoon meerdere functies vervullen? Combineer je overgordijnen op maat dan met andere raambekleding, zoals vouwgordijnen of Duette® Shades. Zo kan je zachte jaloezieën met een effen kleur combineren met gordijnen met een contrasterende textuur of kleur of een dessin. Raadpleeg zeker onze uitgebreide gids voor layering om je ideale combinatie te vinden.

Inspiratie per kleur voor al je raamdecoratie?

brochure gordijnen op maat

Download de gratis brochure

Laat je inspireren door onze gordijnen op maat.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Gelukt!

Je ontvangt de brochure binnenkort in je mailbox.