Transparanties in raambekleding – reguleer licht en privacy

  • Luxaflex® blog
  • Tips

De invloed van daglicht op ons humeur en dagritme is niet te onderschatten. Ga dus op tijd en stond naar buiten, maar laat ook voldoende daglicht binnen in huis. Raamdecoratie laat hier verschillende mogelijkheden toe met verschillende transparanties. Maar wat is het verschil tussen transparant en lichtdoorlatend? En wat is een semi-transparant gordijn? Deze blogpost leidt je door de beste opties om dat extra vleugje licht in je leven toe te laten.

Het belang van voldoende daglicht

Soms zijn het er te veel dan ons lief is, maar ze zijn er, die sombere en grijze dagen. Het daglicht is dan minder fel, waardoor we ons over het algemeen minder energiek, vermoeider en minder alert voelen. Dit komt deels doordat we op zulke dagen minder snel naar buiten gaan. Neem dus toch elke dag best een kwartiertje de tijd om een frisse neus te halen en wat vitamine D op te doen. Met een leuke podcast of je favoriete playlist in je oren voel je je daarna gegarandeerd opgeladen!

Om ook binnen van voldoende daglicht te genieten – zelfs en vooral op de meer sombere dagen – is het juiste type raambekleding van groot belang.

Kies je stof raamdecoratie

Verschillende factoren beïnvloeden de mate waarin raamdecoratie daglicht doorlaat: het materiaal, het kleur, het dessin, de dikte en de transparantie. Bij de meeste Luxaflex® raambekleding kan je kiezen uit drie transparanties: transparant, semi-transparant en verduisterend. Bij onze Plissé Shades en Rolgordijnen kan je ook kiezen voor een lichtdoorlatende stof. In tegenstelling tot een (semi-)transparante stof biedt een lichtdoorlatende stof altijd privacy, ook wanneer het buiten donker en binnen licht is. Omgekeerd is van binnen naar buiten kijken dan ook wel minder mogelijk. Met een semi-transparante stof kan je iets beter naar buiten kijken, met een transparante stof zeker, maar wanneer het binnen lichter is dan buiten, kunnen voorbijgangers naar binnen kijken.

Houd bij de keuze van je raamdecoratie sowieso rekening met de oriëntatie van de kamer. In kamers op het noorden is het daglicht gedempt en blauw, afkomstig van het licht van de hemel en eventueel gereflecteerd licht uit de omgeving. Kamers op het zuiden genieten daarentegen van direct zonlicht, dus daar is het licht meestal warmgeel. Kamers op het westen of oosten zitten daartussenin met een gele of oranje gloed. De functie van de kamer en de sfeer die je er wil creëren is dus het startpunt voor de keuze van het soort raambekleding en de stof.

In de kijker...

Laat het licht binnen met transparante gordijnen

Onze collectie Vouwgordijnen en Gordijnen heeft dan weer z’n eigen soorten stoffen: voile, vitrage (glasgordijnen), dichtgeweven stof of gevoerde verduisterende stof. Als je woonkamer, keuken of eetkamer zich in een ruimte bevindt die op het zuiden is gericht en dus direct zonlicht ontvangt, zijn voile of vitrage gordijnen een goed idee om het felle licht te filteren zonder het daglicht te verminderen. Zo wordt de kamer overspoeld met licht en positieve energie, maar op een aangename manier.

zacht gefilterd licht met Silhouette® Shades zacht gefilterd licht met Silhouette® Shades

Geniet van zacht gefilterd licht met Silhouette® Shades

Ook met Silhouette® Shades kan je het directe daglicht filteren. Ze bestaan uit stoffen lamellen met daartussen een dunne stof die het harde licht omzet in een zacht, diffuus licht. Dit voorkomt niet alleen irritatie door te hard of gereflecteerd licht en een te warme leefruimte, maar beschermt ook je interieur tegen verkleuring. De stof tussen de lamellen biedt namelijk tot 78% UV-bescherming. Je meubels, tapijten en vloeren zullen je dankbaar zijn 😉

"Ik heb al enkele jaren Silhouette jaloezieën van Luxaflex. Ik vind het effect dat de twee lagen geven in het zonlicht echt geweldig!" -Carol

brochure raamdecoratie op maat

Download de gratis brochure

Laat je inspireren door het volledige aanbod Luxaflex® raamdecoratie.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Gelukt!

Je ontvangt de brochure binnenkort in je mailbox.

prachtig diffuus licht met LightLine® Rolgordijnen prachtig diffuus licht met LightLine® Rolgordijnen

Het effect van LightLine® Rolgordijnen

Luxaflex LightLine® Rolgordijnen zijn altijd gemaakt van een semi-transparante stof: een mix van 35% polyester en 65% polypropyleen. Ze zetten het daglicht om in een prachtig diffuus licht – met telkens een ander effect naargelang het tijdstip van de dag − en garanderen je privacy volledig. Bovendien is het materiaal bestand tegen vocht, waardoor LightLine® Rolgordijnen ideaal zijn voor vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers.

Dag & Nacht Plissé en Duette® Shades: verduistering en privacy Dag & Nacht Plissé en Duette® Shades: verduistering en privacy

Overdag transparant , 's nachts verduisterend

Bij Plissé en Duette® Shades kan je kiezen voor de optie Dag & Nacht. Hierbij combineer je twee soorten stof in één product. Vooral voor de slaapkamer is dit een interessante optie: je kan kiezen voor de combinatie van een verduisterende en een transparante stof, voor verduistering ’s nachts en privacy overdag.

Meer weten over lichtregelende raamdecoratie?

Ontdek alle mogelijkheden bij een Luxaflex® verkoper in je buurt.