Raamdecoratie reinigen volgens de regels van de kunst

De lente hangt in de lucht. Tijd om te genieten van het mooie weer, plannen te maken voor een leuke reis… of voldoening te halen uit een grondige schoonmaak van je interieur. Maar hoe begin je aan de reiniging van raamdecoratie? Wel, met een streepje muziek en deze handige tips van Luxaflex®. Kom op, aan de slag!

Raamdecoratie reinigen volgens de regels van de kunst

Stofvrij maken

De snelste en eenvoudigste manier om je jaloezieën, rolgordijn of shades weer stofvrij te maken, is met een plumeau erover gaan. Je kan ook voorzichtig stofzuigen met de zachte, ronde borstel van je stofzuiger. Bij lichte vervuiling ga je met een vochtige doek of zachte spons over je raambekleding. Een andere slimme manier om je jaloezieën te poetsen, is microvezeldoekjes met elastieken rond een serveertang binden. Zo kan je de lamel aan twee kanten tegelijk schoonmaken, win-win!

Met een sopje

Raambekleding in de keuken wordt doorgaans sneller vuil dan in andere woonruimtes. Heb je jaloezieën, dan kan je deze gerust nat reinigen om ze vetvrij te krijgen. Vul een emmer met warm water en schoonmaakazijn, doe aan elke hand een washandje en maak de jaloezie met een schuivende beweging schoon.

In de buitenlucht

Op een mooie dag kan je ook op de zon rekenen om je raamdecoratie te reinigen. Demonteer je jaloezieën en hang ze buiten met touwtjes aan de droogmolen of waslijn. Besprenkel met een ontvettend product, laat even intrekken en spuit daarna zachtjes met de tuinslang af. Laat een fris lentebriesje zijn werk doen en je jaloezieën zijn weer stof-, vlek- en vetvrij.

In bad of bassin

Geen tuin? Geen probleem! Want ook in een bassin of bad kan je raamdecoratie reinigen. Let er wel op dat je de stof losmaakt van de bovenbak, de onderlat of de rolbuis – zo voorkom je dat deze onderdelen gaan roesten achteraf. Kan je deze onderdelen niet loskoppelen, hou ze dan gewoon boven water. Laat je raambekleding een halfuur weken in lauwwarm water met soda of een niet-synthetisch wasmiddel. Spoel goed na en poets waar nodig nog voorzichtig met een doekje of zachte spons. Om ervoor te zorgen dat je geen opgedroogde waterdruppels op de jaloezieën krijgt of de plooien van de shades slordig samenvouwen, kan je even nadrogen met een theedoek of haardroger.

Luxaflex® Rolgordijnen met StainStop® in de keuken Luxaflex® Rolgordijnen met StainStop® in de keuken

Wist je dat...

… de beste manier van schoonmaken preventie is? Haal daarom regelmatig een plumeau over je raamdecoratie, zo voorkom je een lastigere grote poetsbeurt. Ventileer ook goed en genoeg: zo voer je schadelijke stoffen uit de binnenlucht af en voorkom je dat stof en vuil neerslaat, waardoor je dus minder intensief moet reinigen.

… Luxaflex® een speciale afwerking heeft voor minder onderhoud? Zo zijn er rolgordijnen met een innovatieve StainStop®-coating die ervoor zorgt dat vocht en stof niet aan de raambekleding blijven kleven. Ideaal voor badkamers en keukens!

… Luxaflex® je helpt om élk type raamdecoratie te reinigen? Check de specifieke schoonmaakinstructies voor de verschillende soorten raambekleding en onze afspeellijst met schoonmaaktips op YouTube.