Raamdecoratie kiezen: hoe begin je eraan?

  • Tips

Gordijnen of jaloezieën op maat maken je ruimte visueel af en zijn dé sfeermakers in huis. Interieurarchitecte en blogster Droika Engelen (@design.bydroika) geeft je tips en deelt graag haar visie over raamdecoratie. “Of je nu kiest voor een felle accentkleur of neutrale tint, raambekleding zorgt voor verbinding en laat een interieurontwerp samensmelten tot één harmonieus geheel.”

Interieurarchitecte Droika Engelen: “Allereerst: stoffen kies je best niet online, die moet je gezien en gevoeld hebben. Ook de lichtinval en de oriëntatie van je woning zijn heel belangrijk voor de finale keuze van de stof. Een kleur in daglicht of kunstlicht is echt een wereld van verschil. Daarom laat ik me als interieurarchitecte steeds bijstaan door een gordijnenconsulent: iemand die meezoekt naar specifieke oplossingen binnen een bepaald budget en een mooie, diverse collectie aan raamdecoratie kan aanbieden. Aan de hand van stofstalen maken we dan ter plaatse een moodboard dat past bij het interieurontwerp.”

Lichte tinten vs. felle accentkleuren

Een kleurkeuze is natuurlijk heel persoonlijk. “Sommige klanten halen hun energie uit felle kleuren. Voor hen kiezen we een vrolijk kleurenpalet waar de raamdecoratie in een fellere accentkleur de hoofdrol speelt. Persoonlijk ben ik dan weer iemand met heel veel energie die ik graag in mijn job steek. Als ik dan na een lange en soms stresserende werkdag thuiskom, wil ik juist zo weinig mogelijk prikkels en heb ik nood aan rust. Ik heb dus veel meer behoefte aan een neutraal kleurenpalet met zachte grijs- en beigetinten.”

Interieurtrend: layering

De nieuwste trend in raambekleding is layering, waarbij je jaloezieën of vouwgordijnen combineert met gordijnen in een gelaagde stijl. De stoffen vullen elkaar perfect aan, zodat je stijlvolle combinaties van kleur, textuur en dessin kan creëren. “Heerlijk, zo’n gelaagde stijl! Je brengt rust en warmte in je interieur, en voegt tegelijk ook diepte toe. Daarnaast geven laagjes voor het raam je meer mogelijkheden om lichtinval en privacy te regelen.”

Layering: Luxaflex® Gordijnen en Vouwgordijnen Layering: Luxaflex® Gordijnen en Vouwgordijnen

Een wereld van oplossingen

“Voor mij is Luxaflex® een enorme meerwaarde, precies omdat ik binnen één merk verschillende oplossingen kan aanreiken en sferen kan creëren. Zo zijn de Houten Jaloezieën van Luxaflex® uitstekend om te verduisteren en de nodige privacy te garanderen. Ze hebben ook een stoere uitstraling en zorgen voor contrast in het interieur. De gloednieuwe gordijnencollectie straalt dan weer pure elegantie uit, van transparant om het licht te filteren tot lichtwerend om een ruimte te verduisteren. Allerlei kleur- en materiaalcombinaties zijn mogelijk, zowel diepe kleuren in stevig fluweel als zachte tinten in natuurlijk linnen. Dat geeft mij als interieurarchitecte heel wat speelruimte, zowel binnen tijdloze ontwerpen als binnen de nieuwste interieurtrends.”

Helemaal enthousiast en klaar voor de volgende stap? Vind een Luxaflex®-dealer in je buurt en maak vandaag nog een afspraak!