Shutters vs jaloezieën: wat is het verschil?

  • 17 januari 2024
  • Luxaflex® blog
  • Tips

Zowel shutters als horizontale jaloezieën zijn vormen van raamdecoratie die je privacy verhogen, de lichtinval regelen en een stijlvolle toevoeging aan je raam zijn. Ze bestaan ook beide uit horizontale lamellen. Maar wat is nu het verschil tussen shutters en (houten) jaloezieën?

1. Uitstraling

Shutters zou je ook binnenluiken kunnen noemen: ze bestaan uit een redelijk zwaar frame met horizontale lamellen. Bij horizontale jaloezieën gaat het om horizontale lamellen die via touwtjes verbonden zijn aan een bovenbak. Het frame bij shutters maakt deze vorm van raamdecoratie wat zwaarder. Wanneer je vrij zicht naar buiten wil, zijn bij jaloezieën de lamellen bovenaan gebundeld − in een klein pakket − terwijl bij shutters de opengeklapte luiken duidelijk aanwezig blijven.

2. Energiebesparing

Onafhankelijk onderzoek door Energy House Labs van de Universiteit Salford toonde aan dat raamdecoratie warmteverlies via ramen tot 33% kan verminderen. Ze vormt namelijk een isolerende laag tussen je interieur en het raam. Shutters zitten hier in de topproducten met een vermindering van warmteverlies van 28%, bijna evenveel als onze meest energiebesparende raamdecoratie Duette® shades die − volgens eigen onderzoek − maar liefst 35% van het warmteverlies kunnen verminderen. Ook jaloezieën verminderen het warmteverlies via je ramen, maar niet zo ingrijpend.

witte shutters op een gebogen raam witte shutters op een gebogen raam

3. Raamvormen en -maten

Als je voor maatwerk gaat – zoals Luxaflex® raamdecoratie − zijn zowel shutters als horizontale jaloezieën mogelijk voor veel soorten ramen en afmetingen, zoals dak- en draai-kiepramen. Shutters gaan hier nog iets verder in, want deze kunnen ook op maat worden gemaakt voor heel kleine ramen en ramen met speciale vormen, zoals schuine ramen of zelfs volledige cirkels.

layering van witte shutters en verduisterende gordijnen layering van witte shutters en verduisterende gordijnen

4. Kamerverduistering

Shutters verduisteren beter dan horizontale jaloezieën. Laatste zijn mogelijk in een kader, zodat er minder licht langs de zijkant naar binnen sijpelt, maar er valt nog steeds meer licht tussen de lamellen dan bij shutters, alsook door de gaatjes waar de optrekkoorden doorlopen. Beide opties zijn echter niet 100% verduisterend, dus we raden aan ze te combineren met verduisterende gordijnen voor volledige verduistering, bijvoorbeeld in de slaapkamer.

5. Motorisatie en automatisatie

In het productaanbod van Luxaflex® kan alle raamdecoratie op afstand en zelfs geautomatiseerd worden bediend met PowerView® automation, behalve shutters. Deze kunnen eenvoudig handmatig worden versteld door de lamel of tuimelstang te bewegen. Horizontale jaloezieën kunnen handmatig worden bediend met een kindveilig koord of een koordloos systeem, of via een afstandsbediening, app of je stem, zelfs wanneer je niet thuis bent.

horizontale jaloezieën met decoratieve ladderbanden horizontale jaloezieën met decoratieve ladderbanden

6. Keuze in look

In de collectie van Luxaflex® heb je een ruime keuze aan gebeitste en gelakte afwerkingen voor je (imitatie)houten shutters, in verschillende stijlen en kleuren, zelfs eenderwelk RAL-kleur. Voor onze horizontale jaloezieën geldt hetzelfde, maar is er meer ruimte om een unieke look te creëren. Qua materiaal kan je kiezen uit (imitatie)hout, aluminium of pvc, maak ze een eyecatcher en beperk de lichtinval door decoratieve ladderbanden over de koordjes te laten lopen en kies voor een designbovenbak en/of -onderlat.

Nog aan het twijfelen? Een Luxaflex® dealer in je buurt zoekt graag samen met jou wat de beste oplossing is voor jouw wensen, stijl en ramen.

brochure shutters op maat

Download onze gratis brochures

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Gelukt!

Je ontvangt de brochure binnenkort in je mailbox.

brochure horizontale jaloezieën op maat

En laat je inspireren

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Gelukt!

Je ontvangt de brochure binnenkort in je mailbox.