Belgen en hun raambekleding: wat heeft onze voorkeur en waarom?

Belgen hechten veel waarde aan raambekleding, omdat die privacy, lichtinval én sfeer kan regelen. Wel houden Vlamingen en Walen er een andere smaak in raamdecoratie op na. Dat blijkt uit een recent onderzoek bij 1.000 Belgen van onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Luxaflex®.

Belgen en hun raambekleding: wat heeft onze voorkeur en waarom?

Gordijnen? Gegeerd!

Minder dan één op de tien Belgen heeft geen raambekleding. Dat zegt natuurlijk veel over het belang dat we hechten aan privacy in huis, het comfort om de lichtinval te sturen en/of de esthetische meerwaarde van raamdecoratie. Het merendeel van de Belgen (41%) heeft thuis voornamelijk klassieke gordijnen, gevolgd door rolgordijnen (22%), jaloezieën (18%) en vouwgordijnen (9%).

Wel merken we duidelijke verschillen tussen Vlamingen en Walen. In het noorden van België kiezen we vaker voor meer lichtinval, in het zuiden zijn verduisterende opties meer in trek. Ook zijn Vlamingen grotere fans van jaloezieën dan Walen.

Interieurtrend: layering

Maar we houden wel allemaal om dezelfde reden van raambekleding: het creëren van privacy voorop (25%), gevolgd door het behoud van licht in huis (19%) en de esthetiek (15%). Met de nieuwste interieurtrend layering – waarbij je gordijnen combineert met andere raambekleding in een gelaagde stijl – kan je trouwens maximaal inspelen op die drie troeven.

De stoffen van Luxaflex® vullen elkaar dan ook perfect aan, zodat je stijlvolle combinaties van kleuren, texturen en dessins kan creëren. Zo’n gelaagde stijl straalt niet alleen rust en warmte uit, maar voegt ook diepte en dimensie toe aan een ruimte. Tegelijk krijg je extra mogelijkheden om met lichtinval en privacy te spelen. En tot slot hebben laagjes voor het raam een isolerend effect – goed voor het milieu en je energierekening – en dragen ze bij tot een betere akoestiek in huis doordat ze het geluid dempen.